Bijeljina: Svečano obilježen 9. januar – Dan Republike /VIDEO/

Odavanjem počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske i prijemom za gradske privrednike koji su u poslovnoj 2018. godini ostvarili prihod od 2,3 milijarde KM u Bijeljini je danas svečano obilježen Dan Republike Srpske.

Odajući počast junacima koji su dali živote za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske vijence i cvijeće na spomenik braniocima položili su gradski čelnici, odbornici, narodni poslanici iz Bijeljine, predstavnici boračkih kategorija, Ministartsva unutrašnjih poslova i vojske. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić uručio je  simboličnih devet  zahvalnica privrednim subjektima za uspješno poslovanje, navodeći da u gradu djeluje 1.000 privrednih subjekta i 2.000 preduzetnika, te da zapošljavaju oko 18 000 ljudi.

Mićić  je istakao da su privrednici ti koji mogu razviti i Bijeljinu i Semberiju. Za njihove investicije su otvorene uređene poslovne zone i u zonama 2 i 3 trenutno nema više slobodnih placeva. Očekuje se da se na tom prostoru obezbijedi posao za oko 1000 ljudi. Gradska uprava, međutim, želi ići dalje. 

Među važnim projektima koji se realizuju uz podršku Vlade Republike Srpske Mićić je naveo izgradnju auto-puta kroz Bijeljinu, završetak gasifikacije grada, izgradnju drinskog nasipa, nastavak navodnjavanja, kao i izgradnju studentskog doma.

Jedna od devet nagrađenih preduzeća je VS komerc iz Patkovače.  Preduzeće se bavi drvopreradom i transportom. Postoji 13 godina i zapošljava oko 100 radnika.

Ćato ističe da postoji prostor za unapređenje rada privrednika. Država, odnosno Republika Srpska, ali i gradska uprava trebaju pokazati veći stepen fleksibilnosti  i efikansoti, da prate prilike na tržištu.

Odgovarajući na novinarska pitanja gradonačelnik je nakon prijema najavio uređenje nekoliko novih trgova u gradu i realizaciju inicijative da jedan od njih ponese ime 9, januar.

Preduzeća koja su danas primila nagrade su:  “Pas”, “Feniks farma”, “ZP komerc”, Etno-selo “Stanišići”, “VS komerc”, “Gala medika” i “Gama S”, te zanatska radnja “Bravarija” i frizerski salon “Milan”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *