Mladi iznijeli zaključke zvaničnicima Srpske

Profesionalizacija mladih kroz usklađivanje sa tržištem rada, stambeno zbrinjavanje i usklađivanje stipendija sa stopom inflacije – neki su od zaključaka “Sabora mladih Srpske” na Jahorini, na čijem završnom panelu učestvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

Predsjednik Udruženja građana “Platforma mladih i talentovanih Srpske” Ivan Savičić rekao je da su među zaključcima održanih panela revitalizacija i ponovno pokretanje projekta “Startap Srpska”.

On je istakao da je zaključak preporuka da svako ministarstvo izdvaja sredstva za istraživanje u svojoj oblasti, te da dugoročno budu planirani pokretanje centara za IT prekvalifikaciju i strateški dokumenti.

Jedan od zaključaka Sabora je i potreba za izgradnjom studentskih odmarališta u Republici Srpskoj, vezivanje iznosa stipendije sa stopom inflacije, te dodatni napori u izgradnji i očuvanju nacionalnog identiteta kod mladih, zaštita djece na društvenim mrežama i sprečavanje nasilja na tim mrežama.

Savičić je istakao da je “Sabor mladih Srpske” prvi događaj tog tipa, a okupio je oko 250 mladih iz raznih nevladinih organizacija, predstavnika lokalnih i republičkih institucija, kao i mladih koji su preduzetnici i poljoprivrednici.

“Zadovoljan sam ovim skupom i zahvalan mladima koji su dali svoj doprinos”, rekao je Savičić i dodao da je ovo jedan od načina na koji mladi doprinose jačanju Srpske.

Na završnom panelu biće razmotrena i realizacija predstavljenih zaključaka.

Na “Saboru mladih Srpske” juče su održani paneli “Odnos institucija i mladih”, “Uspjeh ne pada s neba – kvalitetan obrazovni sistem kao temelj razvojnog puta mladih”, “Podrška preduzetništvu – od ideje do realizacije, uz pomoć institucija”, kao i “Jačanje patriotizma i nacionalnog identiteta mladih kao osnova za razvoj države”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *