Mišić: Prijedlog Sindikata da najniža plata bude 800 KM /VIDEO/

Poslodavci u Republici Srpskoj nude 673 marke, sindikat traži više od 1.000. Na kojoj cifri će se ove godine zaustaviti najniža plata, još se ne zna. Poznato je jedino da radnička zajednica Srpske prvu ponudu poslodavaca smatra sramno niskom.

Nova ponuda od 673 marke, kao najniža plata najosjetljivije radničke kategorije u Srpskoj, od strane Saveza Sindikata RS kratko je ocijenjena kao smiješna i neprihvatljiva. Dok poslovna zajednica navodi da je povećanje najniže plate na 673 marke  značajno veće od rasta plata i potrošačkih cijena jer je u novembru 2021. godine najniža plata iznosila 520 maraka, a u novembru prošle godine 650, što je povećanje od 25 odsto.

U inflatornoj godini, radnik sa platom od 673 KM ne može prehraniti porodicu jer  četvoročlana porodica samo za hranu mora mjesečno izdvojiti 1 044 marke kaže predsjednica Saveza sindikata RS za RTRS.

Mišićeva je naglasila da je prijedlog sindikata da najniža plata bude najmanje 800 KM.

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH utvrdila je najnižu platu. Za 2023. godinu ona će iznositi 596 maraka, čime je povećana za nepunih deset odsto. Dohodak do 1.000 maraka u Federaciji neće biti oporezovan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *