Mišić: Loši uslovi, male plate – pooštriti inspekcije za rad na crno /VIDEO/

Sindikat je spreman da traži najbolja rješenja, jer će sve politike i priče postati besmislene kada BiH izgubi ljude, s obzirom na to da se zemlja suočava sa odlaskom kvalifikovane radne snage, poručila je Ranka Mišić, predsjednica Sveza sindikata Srpske.

Ona smatra da je malo urađeno na zapošljavanju mladih, iako su socijalni partneri u Republici Srpskoj radili različite projekte. Ona kaže da bi rasterećenja plata morala ići u korist radnika.

Navodi da su rezultati slabi jer je i dalje više od trećine budžeta u sivoj zoni, odnosno poslodavci koji rade nelegalno pune svoje džepove.

Ona je dodala da je Republika Srpska u fazi donošenja novog zakona o inspekcijama.

Vlada Republike Srpske planira da u ovoj godini uspostavi novu organizacionu strukturu Inspektorata Republike Srpske i da unaprijedi inspekcijski sistem Republike Srpske, kroz sinhronizovani inspekcijski sistem na svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj, čime bi bila provedena reforma ove institucije.

Šef Odsjeka za domaće tržište rada u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH Siniša Veselinović istakao je pozitivne trendove na tržištu rada u posljednje tri godine, navodeći da se smanjuje broj nezaposlenih.

Rukovodilac projekta “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja” /ESAP dva/ Nand Šani pojasnio je da je predvidjeno da “ESAP dva” traje naredne tri godine i da je cilj pomoći ekonomijama zapadnog Balkana da stvore bolje mogućnosti zapošljavanja u regionu.

“Prema zvaničnim podacima, više od 700.000 radnih mjesta otvoreno je u proteklih sedam godina, ali se istovremeno nastavlja odliv kadra u alarmantnim razmjerama, što pokazuje da dio stavnovništva zapadnog Balkana nije imao korist od poboljšanja na tržištu rada tokom protekle dekade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.