Minimalac iz budžeta Srpske za 70.000 radnika

– Za skoro 70.000 radnika, koji su prestali da obavljaju djelatnost, zbog mjera Republičkog štaba za vanedne situacije za sprečavanje širenja korone, ići ćemo na to da im za april iz sredstava budžeta isplatimo minimalne plate od 520 KM plus poreze i doprinose – rekao je premijer Srpske Radovan Višković za RTRS.

On je pojasnio da se to odnosi na branše koje su najviše pogođene mjerama, kao što su zanati, ugostiteljstvo i prevoz putnika, te da će za isplate minimalaca, poreza i doprinosa za te radnike za april mjesec, prema prvim projekcijama biti potrebno oko 55 miliona KM.

Višković je ponovio da će za oko 40.000 zaposlenih, iz branši pogođenih mjerama zbog virusa korona, poslodavci morati da isplate martovske plate, ali da će iz budžeta biti uplaćeni porezi i doprinosi za njih, što će republičku kasu koštati dodatih 16 do 18 miliona maraka.

– Da bismo obezbijedili ta sredstva moraćemo da idemo na rebalans budžeta, što znači da će nabavka opreme, reprezentacija i drugi troškovi biti svedeni na minimum. Već u maju mi ćemo morati da posegnemo i za kreditima i emisijom obveznica, kako bismo obezbijdili novac za oporavak privrede. Uostalom, i druge zemlje se zadužuju, niko ne moe sve ovakve troškove servisirati iz budžeta – rekao je Višković.

On je ponovo apelovao na Centralnu banka BiH, da “oslobodi” novac iz rezervi, kako bi se pomogla privreda, poručujući da ako “padne i privreda i budžeti, kome treba Centralna banka BiH”.

Višković je rekao da je dobro što u RS stupa na snagu  vanredno stanje jer je to neophodno da se donesu neke doluke, a jedna od prvih će biti prolongiranje roka za uplatu poreza na dobit do kraja juna.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *