Minić: Veće posljedice obilnih padavina spriječene preventivnim mjerama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da prilikom nedavnih obilnih padavina nije bilo većih posljedica zbog preduzetih preventivnih mjera, kao i do sada realizovanih projekata vodozaštite.

“Napravili smo odličan potez u smislu blagovremenog obavještavanja i najavljivanja, kao i dizanja svih resursa u stanje pripravnosti kako bi odregovali”, rekao je Minić.

On je napomenuo da je neophodan informacioni sistem koji će sve to pratiti i tačno aktivirati svaki dio sistema koji u određenom momentu treba da odgovori.

Minić je rekao za RTRS da drinski nasip na područiju Bijeljine još nije završen, jer mještani dva-tri sela nisu bili zadovoljni trasom nasipa, dodajući da za koji dan počinju radovi na novih 2,8 kilometara tog nasipa.

Govoreći o padavinama i vodostajima na području Bijeljine, on je naveo da se radilo o nivou 70 centimetara manjem nego 2014. godine, ali da se šteta tada i sada uopšte ne može porediti upravo zbog radova izvršenih na vodozaštitnim projektima, što je omogućilo da se situacija kontroliše.

“Sredstva koja su bila predviđena za uređenje i obalozaštitu rijeke Drine nisu otišla iz Bijeljine, već su, između ostalog urađene propusnosti kanala, nekoliko vodotehničkih objekata i najniže kote su zaštićene”, rekao je Minić.

On je dodao da se sinhronizovano vodila aktivnost i sa rukovodstvima hidroelektrana na Drini o količini propusta vode.

Minić je najavio da će Vlada Srpske na jednoj od narednih sjednica donijeti odluku o angažovanju još nekih sredstava za ono gdje bi mogli biti eventualni propusti da je bio veći vodostaj.

On je rekao da se to podrazumijeva za slivove rijeka Drine i Bosne na području gradova Prijedor i Gradiška.

Minić je istakao da je potrebno izgraditi i nasip u dužini od 500 metara na području Karakaja, čiju izgradnju je tražilo stanovništvo koje je bilo pogođeno poplavom, dodajući da ne može precizirati kada će početi njegova izgradnja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *