Minić: Poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj ima primat

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrejd 2024” ove godine učestvuje više od 40 izlagača iz Srpske i da je Vlada Srpske opredijeljena da poljoprivredna proizvodnja ima primat.

Minić je rekao na otvaranju sajma da izlagači i Srpske pokazuju šta mogu da ponude kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi i proizvođački kapaciteti.

“Nadam se da ćemo sa svima vama koji ste danas ovdje, koristeći iskrenu vezu sa Srbijom, ostvariti saradnju i da vidite da imamo dobre proizvode i jasno opredjeljenje da napravimo ozbiljnu priču. Nadam se da ćemo na marginama sajma razgovarati o malinarskoj proizvodnji gdje imamo značajne kočnice kada je u pitanju distribucija”, rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska, iako ne koristi IPARD fondove, ima konstantna izdavanja za poljoprivrednu proizvodnju.

“Za kapitalne investicije imamo fiksna davanja što je dovelo do toga da u protekle tri godine kupimo 2.000 traktora 4.500 priključaka, desetine robota za mužu, kombajna i drugo”, rekao je Minić.

On je istakao da je Vlada Srpske opredijeljena da poljoprivredna proizvodnja ima primat i istakao da je onaj ko ima hranu suveren, može da upravlja resursima i ima ozbiljnu agrarnu politiku.

Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrejd 2024”, na kojem učestvuje više od 500 izlagača uključujući i najveće svjetske kompanije, otvoren je danas na Beogradskom sajmu u prisustvu ministara poljoprivrede Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i američkog ambasadora Kristofera Hila.

Sajam je svečano otvorila ministar poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković koja je navela da je rekordna finansijska podrška države poljoprivrednoj proizvodnji i ukazala da je Srbija opredijljena ka evropskom tržištu, ali da ne odustaje ni od otvaranja novih.

Ona je istakla da je veoma značajno potpisivanje ugovora o trgovini sa Kinom, koji je omogućio postepeni bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tako veliko tržište u narednih pet godina.

Američki ambasador Kristofer Hil rekao je da poljoprivreda ne poznaje granice i da taj sektor najviše zbližava ljude.

“Ponosni smo što je američka Vlada, posredstvom USAID-a, bila u mogućnosti da pruži doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Zemljama regiona je potrebno da ih granice ne dijele nego spajaju i SAD podržavaju sve takve inicijative”, rekao je Hil.

Na vodećem regionalnom sajmu u ovoj oblasti učestvuju dobavljači iz Srbije i jugoistočne Evrope, uključujući proizvođače svježeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća, te proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme.

Konferencijski program sajma će se baviti perspektivama i izazovima tržišta u proizvodnji voća i povrća bez ostataka pesticida, transportom na strana tržišta, udruživanjem i tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru.

“Agro Belgrejd 2024” održava se do 27. januara na Beogradskom sajmu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *