Mali poljoprivrednik – lice sa godišnjim prihodom do 50.000 KM

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. januara, uveden novi status mali poljoprivrednik, kojim se smatra fizičko lice, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, čiji ukupan godišnji prihod po osnovu obavljanja djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 KM.

Maričić je izjavio je u intervju Srni da se porez na dohodak malog poljoprivrednika plaća godišnje u apsolutnom iznosu, u zavisnosti od ostvarenog prihoda od bavljenja poljoprivrednom djelatnošću.

On je naveo da mali poljoprivrednik koji ostvari godišnji prihod do 12.000 KM ne plaća porez na dohodak, a onaj koji ostvari prihod između 12.000 KM i 25.000 KM plaća porez u iznosu od 200 KM godišnje, dok mali poljoprivrednik koji u toku godine ostvari prihod veći od 25.000, a najviše do 50.000 KM, plaća godišnje porez na dohodak u iznosu od 400 KM.

“Mali poljoprivrednik je dužan da ostvareni prihod u prethodnoj godini prijavi Poreskoj upravi do 28. februara, a iznos poreza na dohodak na ukupan godišnji prihod dužan je da plati do 30. juna tekuće za prethodnu godinu”, rekao je Maričić.

OMOGUĆEN OTPIS POTRAŽIVANjA PO OSNOVU PRIPADAJUĆE KAMATE

Govoreći o Zakonu o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po osnovu kamate, koji je stupio na snagu 1. januara, Maričić je rekao da je njime omogućen otpis potraživanja po osnovu pripadajuće kamate, ukoliko cjelokupni iznos glavnice i troškova postupka prinudne naplate dospjelih do 31. decembra 2022. godine bude u potpunosti izmiren najkasnije do 1. jula ove godine.

“Da bi to ostvarili, poreski obveznici dužni su da podnesu zahtjev za izdavanje poreskog uvjerenja o izmirenim obavezama, sa obavezno naznačenom svrhom – otpis kamate, dok se obrazac zahtjeva može preuzeti na internet stranici Poreske uprave Srpe”, naveo je Maričić.

On je dodao da će, na osnovu dostavljenog zahtjeva poreskog obveznika za otpis potraživanja po osnovu kamate, nadležni područni centar Poreske uprave Srpske, nakon provjere da li su obaveze po osnovu glavnice i troškova postupka prinudne naplate iz poreskog uvjerenja u cijelosti izmirene, donijeti rješenje kojim se dozvoljava otpis potraživanja po osnovu kamate.

U FAZI TESTIRANjE POJEDINIH ELEMENATA U OKVIRU SUF-a

Maričić je rekao da je u okviru implementacije e-fiskalizacije definisano uspostavljanje Sistema za upravljanje fiskalizacijom /SUF/ u Poreskoj upravi Republike Srpske.

“To je planirano da se uradi do kraja februara. Trenutno smu u fazi testiranja pojedinih elemenata u okviru SUF-a i za sada sve ide planiranom dinamikom”, naglasio je Maričić.

On je pojasnio da novo zakonsko rješenje predviđa novo tehničko rješenje za registrovanje prometa preko fiskalnog uređaja, prema kojem će Poreska uprava, u okviru SUF-a, imati podatke o svakom izdatom fiskalnom računu jer će svaki izdati fiskalni račun biti evidentiran na serveru Poreske uprave putem postojeće internet veze poreskog obveznika.

“Takođe će biti omogućeno i kupcima da vrše provjeru da li je račun koji im je izdat evidentiran u Poreskoj upravi. Ovo novo tehničko rješenje značajno će uticati na povećanje discipline izdavanja fiskalnih računa i spriječiće eventualne zloupotrebe”, dodao je Maričić.

Maričić je, govoreći o procesu digitalizacije, naglasio da je Poreska uprava uspjela da zaokruži elektronsku komunikaciju između poreskih obveznika i Poreske uprave u svim poreskim postupcima i, praktično, postala je pionir elektronskog poslovanja u Republici Srpskoj i šire.

On je najavio da će Poreska uprava Republike Srpske u narednom periodu nastaviti putem razvoja elektronskih servisa Poreske uprave i težiti podsticanju poreskih obveznika da ih aktivno koriste.

Maričić je naglasio da su svi informacioni sistemi Poreske uprave funkcionalni i rade punim kapacitetom, kao da Poreska uprava nije bila niti je sada pod bilo kakvim hakerskim napadom.

“U ovom trenutku je najvažnije da su podaci poreskih obveznika iz Integrisanog informacionog sistema Poreske uprave Republike Srpske, sa aspekta bezbjednosti, trenutno apsolutno sigurni, te da poreski obveznici nemaju razloga za brigu. Sve ostalo je prazna priča”, istakao je Maričić.

LANI ZNAČAJNO POVEĆANjE NAPLATE JAVNIH PRIHODA

Govoreći o poslovanju iz prethodne godine, on je podsjetio da je Poreska uprava prikupila ukupno 3,61 milijardi KM javnih prihoda, što je značajno povećanje u odnosu na ranije godine.

“U odnosu na 2021. godinu naplaćeno je znatno više, odnosno 870 miliona ili 32 odsto više. To ukazuje na stabilan rast i pozitivne trendove u naplati javnih prihoda i to govori o pozitivnim privrednim tokovima s jedne strane i povećanju plata u realnom i javnom sektoru s druge strane, te povećanju finansijske dispcipline”, naveo je Maričić.

On je naglasio da se bilježi porast naplate po svim vrstama javnih prihoda, gdje su direktni porezi naplaćeni u visini od 759 miliona KM, doprinosi u visini od 2,247 milijardi KM, dok su ostali javni prihodi naplaćeni do 603 miliona KM.

Maričić je naveo da je u prošloj godini Poreska uprava izvršila 4.279 redovnih terenskih i kancelarijskih kontrole i rješenjima naložila plaćanje 50,2 miliona KM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdata i 342 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 1.249.250 KM.

On je istakao da su inspektori Poreske uprave prošle godine izvršili ukupno 3.940 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.575 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 6.473.500 KM, što je povećanje i broja kontrola i iznosa izrečenih kazni u odnosu na godinu ranije.

“U prošloj godini izvršeno je i 485 kontrola prijavljivanja radnika, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 235 prekršajnih naloga na iznos kazne od 882.000 KM, a u tim kontrolama su otkrivena 282 neprijavljena radnika”, rekao je Maričić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *