Milovanović: Izgradnja drinskog nasipa prioritet

Izgradnja drinskog nasipa u Semberiji, koji je jedan od prioriteta, trebalo bi da počne 2022. godine, izjavio je u intervjuu Srni direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović.

Milovanović je istakao da će u predstojećem periodu biti realizovani i drugi projekti u svim dijelovima Republike Srpske.

Kada je riječ o ovoj javnoj ustanovi, Milovanović je istakao da su, zahvaljujući dobrim rezultatima u 2021, prije svega u naplati vodnih naknada, stvoreni preduslovi za povećanje budžeta “Voda” u predstojećoj godini, što bi trebalo da omogući dalje jačanje ove ustanove kao nadležne za upravljanje vodama u Republici Srpskoj.

On je rekao da je protekla godina, generalno, bila veoma teška za poslovanje zbog pandemije virusa korona, ali je javna ustanova na čijem je čelu ostvarila dobre rezultate.

REALIZOVANI SVI PLANIRANI RADOVI ZAŠTITE OD POPLAVA

Milovanović je napomenuo da su u 2021. godini ostvareni veći prihodi od vodnih naknada u odnosu na prethodne godine, realizovani su svi planirani radovi zaštite od poplava u svim dijelovima Republike Srpske, kao i ostali poslovi u skladu sa godišnjim planom za 2021.

On je podsjetio da je bilo i nekoliko vanrednih intervencija, kao u slučaju oštećenja izazvanih bujičnim poplavama u novembru na području Sarajevsko-romanijske regije.

“Već su započeti radovi na sanaciji oštećenog korita rijeke Željeznice, zahvaljujući sredstvima koje je po hitnom postupku obezbijedila Vlada Republike Srpske. Stručni timovi Javne ustanove `Vode Srpske` svakodnevno su na tom području i organizuju sanacione radove”, naveo je Milovanović.

OKONČAN VIŠEGODIŠNjI INVESTICIONI CIKLUS /2014-2021/

Milovanović je, kada je riječ o osvrtu na godinu na izmaku o pitanju investicija u sektoru voda, rekao da je ova godina bila veoma dinamična za Javnu ustanovu, budući da je u njoj okončan višegodišnji investicioni ciklus u vodoprivredi Republike Srpske /2014-2021/, u kojem su investirana značajna sredstva u projekte zaštite od poplava u Srpskoj.

“U tom periodu je putem `Voda Srpske` investirano oko 100 miliona KM u okviru projekta `Hitne pomoći i zaštita od poplava u Republici Srpskoj`, sredstvima koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske putem povoljnog kredita Evropske investicione banke”, naveo je Milovanović.

Milovanović je rekao da su iz Fonda solidarnosti Republike Srpske uložena oko 24 miliona KM za projekte sanacije oštećenih vodoprivrednih objekata u poplavama 2010. i 2014. godine.

“Računajući i sredstva koja su iz resornog ministarstva uložena u vodoprivredne projekte putem drugih subjekata, u protekloj deceniji u sektoru voda u Republici Srpskoj uloženo je ukupno oko 220 miliona KM”, ukazao je Milovanović.

On je istakao da je, uporedo sa završetkom ove investicione faze, u ovoj godini započeo novi investicioni ciklus /2021-2024/ putem Javne ustanove `Vode Srpske` i to sredstvima od oko 37 miliona KM, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske putem još jednog povoljnog kredita Evropske investicione banke.

PRIORITET VLADE REPUBLIKE SRPSKE – IZGRADNjA DRINSKOG NASIPA

Milovanović je, kada je riječ o najznačajnijim mjerama zaštite od poplava koje će biti realizovane, ukazao da je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Republike Srpske izgradnja drinskog nasipa u Semberiji, koja bi trebalo da počne 2022. godine.

“Obezbijeđena su sredstva za izgradnju prve faze drinskog nasipa od ušća rijeke Janje u Drinu do ustave u Janji, u dužini od oko 2,2 kilometra. Vrijednost izgradnje ove faze je oko 3,2 miliona KM i Vlada Republike Srpske već je obezbijedila sredstva za te radove”, rekao je Milovanović.

On je najavio da će u predstojećem periodu Javna ustanova “Vode Srpske” realizovati i druge projekte u svim dijelovima Republike Srpske, poput sanacije korita rijeke Vrbas kroz gradsko područje Banjaluke, sanacije rijeke Miloševice u Prijedoru, nadogradnje nasipa rijeke Bosne u Modriči.

“Biće urađena i regulacija rijeke Studeni Jadar u Milićima, sanacija korita rijeka Liješanj, Grab i Bosne u Doboju, sanacija crpnih stanica pored Save na području Srpca, Broda, Šamca i Bijeljine i drugi projekti”, naveo je Milovanović.

Milovanović je naglasio da se investicije u sektoru voda u Republici Srpskoj nastavljaju istim intenzitetom kao i u prethodnom periodu, u skladu sa usvojenom strategijom upravljanja vodama u Srpskoj.

Direktor “Voda Srpske” očekuje da će 2022. za ovu javnu ustanovu biti još uspješnija od protekle godine.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *