Mentalno zdravlje građana trpi posljedice pandemije, povećan i broj samoubistava /VIDEO/

Godina dana pandemije ostavlja posljedice na mentalno zdravlje. Psiholozi kažu da je sve veći broj onih koji traže pomoć. Poražavajuća je i statistika o broju izvršenih suicida u Srpskoj tokom pandemije. Prema zvaničnim podacima bijeljinske policije tokom prošle godine evidentirana su 34 samoubistva, a za prva tri mjeseca ove godine dogodilo se pet samoubistava. Sve se češće postavlja pitanje kako da sačuvamo mentalno zdravlje.

Poražavajuća je i statistika o broju izvršenih suicida u Srpskoj tokom pandemije.

U toku prošle godine 218 osoba izvršilo je samoubistvo, a najčeše se radilo o osobama starije životne dobi, što je 7,9 odsto više nego godinu ranije.Prema podacima iz MUP-a RS, od ukupnog broja, 170 onih koji su sebi oduzeli život je muškog pola, a 48 ženskog. “Kao najčešći načini izvršenja samoubistva bili su vješanje 56,4 odsto, zatim upotreba vatrenog oružja 20,6 odsto”, naveli su iz MUP-a. U pogledu starosne strukture, dodaju da je samoubistvo izvršilo 62,4 odsto osoba starijih od 60 godina, dok se lane i jedan maloljetnik u RS odlučio na ovakav čin.

Za tri mjeseca ove godine bijeljinska policija je evidentirala pet samoubistava, sva su izvršena vješanjem. Tri lica muškog i dva lica ženskog pola oduzela su sebi život, pokazuju tromjesečni izvještaji.

Prema zvaničnim podacima bijeljinske policije tokom prošle godine evidentirana su 34 samoubistva, od toga su 22 izvršena vješanjem, 8 vatrenim oružjem, te po jedno trovanjem, skakanjem s visine, utapanjem, te jedno na drugi način.

Prema podacima PU Bijeljina u prošloj su godini sebi oduzela život 23 muškarca i 11 žena.

Svakom suicidu prethodi poremećaj određenog psihičkog stanja kod ljudi, kažu stručnjaci.

Samoubistva se najčešće događaju kada su osobe socijalno i emocionalno hendikepirane, to znači da su u poziciji da ne zadovoljavalju primarne potrebe. Ljudi ulaze prvo u psihički krizno stanje.

Kako prepoznati problem i anksiozna stanja sa kojima su pojedinci suočeni i kako im pomoći da isti prevaziđu.

Nameće se i pitanje kako odobrovoljiti osobu da potraži stučnu pomoć jer oni koji su u teškom depresivnom stanju nemaju ni energije za dalju borbu.

U posljednje vrijeme stručnu pomoć sve više traže osobe starije životne dobi, ali pravila nema ocjenjuje Grubač ističući da se javljaju i djeca sa depresivnim epizodama..

Godina dana pandemije ostavlja posljedice na mentalno zdravlje. S obzirom na to da se pandemiji još ne nazire kraj, sve se češće postavlja pitanje kako da sačuvamo mentalno zdravlje.

U ne tako jednostavnim okolnostima potrebno je adekvatno organizovati život i to dan za danom, ne stvarati sebi tenziju dugoročnim planovima čija je realizacija pod znakom pitanja, što može nanijeti veću štetu mentalnom zdravlju, jasni su u stavu stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.