Marković: Strani investitori dali značajan podsticaj domaćoj ekonomiji

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /Fipa/ Milica Marković izrazila je zadovoljstvo organizacijom manifestacije “Izbor najznačajnijih stranih investitora u BiH za 2022. godinu”, na kojoj je plakete dobilo 14 najznačajnijih stranih investitora koji su u BiH uložili 496,7 miliona KM i zaposlili 3.825 radnika.

“Ono što nas je vodilo kao kriterijum za izbor najznačajnijih stranih investitora u BiH za 2022. godinu jeste visina njihovog kapitala plasiranog u BiH, kao i broj zaposlenih ljudi i veoma smo zadovoljni nivoom tih investicija”, rekla je Markovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je izrazila nadu da će ove investicije dogodine biti još veće i da će doći do proširenja privrede u BiH u različitim segmentima, od proizvodnih do uslužnih djelatnosti.

“Mogu vrlo pouzdano reći da su njihovi rezultati u velikoj mjeri dali pozitivan efekat ekonomiji i privredi BiH”, poručila je Markovićeva.

Ona je dodala da se Fipa izvještavajući o stranim direktnim investicijama oslanja na podatke Centralne banke BiH.

Ona je navela da je iznos investicija za prva dva kvartala ove godine manji za oko 30 odsto, te pojasnila da je razlog za to pad investicija na globalnom nivou, zbog poznatih političko-ekonomskih odnosa u svijetu, uključujući energetsku krizu, inflaciju i recesiju.

Markovićeva je rekla da se strani investitori Fipi najviše žale na složen pravni okvir, sporu administraciju, poresku politiku, kao i na problem nedostatka kvalifikovane radne snage, koja sve više svoju egzistenciju traži u inostranstvu.

“Planirali smo da sljedeće godine, nakon postpodrške, uvedemo i predinvesticionu podršku stranim investitorima u njihovim namjerama da BiH odaberu kao zemlju u koju će da ulažu svoj novac, s ciljem otklanjanja pomenutih barijera. Za ovu inicijativu očekujemo podršku Savjeta ministara”, rekla je Markovićeva.

Svečanoj manifestaciji proglašenja nauspješnijih stranih investitora u BiH za 2022. godinu prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministra Vojin Mitrović, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, ambasadori nekoliko zemalja akreditovanih u BiH, nagrađeni investitori i drugi privrednici i zvaničnici.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *