Manje udžebnika za osnovce: Novine u narednoj školskoj godini

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić informisala je danas predsjednike aktiva direktora osnovnih i srednjih škola o novim odredbama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i o povećanju plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju od septembra.

Trivićeva je na današnjim onlajn sastancima navela da je Vlada izdvojila i ove godine 4,5 miliona KM za nabavku udžbenika za 46.000 osnovaca od prvog do četvrtog razreda, pobjednike republičkih takmičenja, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica i odlične učenike iz tih porodica.

Ona je najavila da će u narednoj školskoj godini, u skladu sa novim nastavnim planovima i programima, biti smanjen broj udžbenika od prvog do petog razreda za tri udžbenika i jednu radnu svesku, kao i da će biti pripremljeni digitalni sadržaji za 26 udžbenika u osnovnom obrazovanju.

Trivićeva je informisala predsjednike aktiva direktora da će od septembra muzičke škole u Srpskoj imati mogućnost da se preregistruju u umjetničke škole sa mogućnošću proširenja broja odsjeka, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, na sastancima je analizirana realizacija plana upisa u srednje škole po regijama i zatražen veći angažman direktora škola u obezbjeđivanju praktične nastave za učenike kod poslodavaca.

Trivićeva je istakla da je povećano interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje obrazovanje, te da su za novu školsku godinu doneseni novi nastavni programi za više zanimanja i struka u srednjem obrazovanju.

Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola pozdravili su povećanje plata, donošenje novih nastavnih programa za srednje obrazovanje, kao i smanjenje broja udžbenika u osnovnom obrazovanju, te nove zakonske odredbe Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koje pružaju mogućnost da se vaspitno-obrazovni radnici zaposleni u produženom boravku u osnovnim školama zapošljavaju na neodređeno vrijeme.

Na onlajn sastancima Trivićeve sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola sumirani su rezultati rada u prethodnoj nastavnoj godini i dogovorene aktivnosti za novu školsku 2022/2023. godinu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *