Manje požara na otvorenom /VIDEO/

Visoke temperature u ljetnjem periodu pogoduju nastanku požara, ali u većini slučajeva presudan je „ljudski faktor“, te iz Odjeljenja za inspekcijske poslove apeluju na svijest građana da ne pale travu, ostatke od žetve i otpad na otvorenom prostoru.

Za sada, kako kažu nadležni, nije dolazilo do požara na otvorenom, ali po nekom nepisanom pravilu, čim se završi žetva, poljoprivrednici počinju sa paljenjem ostataka na njivama, čime se mnogostruko povećava opasnost od požara većih razmjera.

Jovičević je kazao da su na osnovu napravljenje analize utvrdili da je godina bila rodna sa visokim prinosima, te da je bilo teško zaoravati tako da su neki poljoprivredni proizvođači bili prinuđeni da spaljuju njive, ali kako navodi dosta manje nego prethodnih godina. U toku ove godine do sada inspekcija nije izdala ni jednu kaznu zbog toga.

Da je ove godine paljenja njiva dosta manje potvđuje je i agronom Stanko Tadić. On kaže da se svijest poljoprivrednika polako mijenja kada je riječ o paljenju korova.

Paljenje korova na njivama često zna da uzme i svoj danak kada se vatra na otvorenom rasplamsa, pa osim velike materijalne štete, sve češći su i slučajevi da u takvim požarima smrtno stradaju ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *