Maloljetnički brakovi goruće pitanje /VIDEO/

Predsjednik Udruženja “Romkinja” iz Bijeljine Sabira Hašimović izjavila je danas da su zapošljavanje Romkinja i porast broja maloljetničkih brakova goruća pitanja u ovom gradu.

“Mi ovu pojavu teško možemo spriječiti, i bez obzira što se to shvata kao romska tradicija – ona to nije”, rekla je Hašimovićeva na okruglom stolu posvećenom pitanjima položaja Romkinja u Bijeljini.

Romska tradicija, naglašava Hašimovićeva, nije da se djevojčica uda sa 14 godina, kada je još dijete i kada bi trebalo da je u školskoj klupi.

Prema njenim riječima, najmlađa udata Romkinja u Bijeljini ima 12 godina, što je neprihvatljivo i žalosno, jer je to vrijeme kada treba da se igra lutkama.

Predsjednik Udruženja za obrazovanje i promociju Roma “Otaharin” Bijeljina Dragan Joković rekao je da je tačno da je broj brakova među Romima maloljetnicima u proteklim godinama u porastu, te da je ranije bilo manje prijava, a da je sada dobro što se takvi slučajevi prijavljuju.

On je istakao da je sada vidljivije da je riječ o krivičnim djelima, o onome što društvo mora da osudi.

“Nedavno smo prijavili jedan takav brak, koji je nakon toga spriječen”, rekao je Joković.

Predstavnik Kancelarije za nacionalne manjine u Bijeljini Ljubiša Stanišić rekao je da Gradska uprava i ta kancelarija danas, uz okrugli sto, prezentuje revidirani Akcioni plan za Rome, u okviru kojeg su jasno definisani programi, mjere, aktivnosti i indikatori.

“Riječ je o pet oblasti uključivanja Roma u društvo – stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, obrazovanje, zravstvena i socijalna zaštita, kultura i običaji romskog naroda i jezika”, kaže Stanišić.

Akcioni plan finansiraju grad Bijeljina, strani donatori, Ministarstvo za ljudska prava BiH, Karitas i druge.

Grad Bijeljina na godišnjem nivou za potrebe romske populacije izdvaja 150.000 KM, bez sredstva za različite projekte koje apliciraju Romkinje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *