Mališani iz Ugljevika učesnici kampa “Nikola Tesla centra” na Gučevu

Djeca iz Ugljevika, njih 28, učesnici su kampa “Nikola Tesla centra” na Gučevu kod Loznice gdje učestvuju u edukativnoj nastavi, odnosno uče kroz igru.

Riječ je o sedmodnevnom kampu, čiji autor sistema učenja Ranko Rajović kaže da su tu djeca od pet do 12 godina.

Rajović je istakao da ovo nije klasično učenje, tu su djeca u pokretu od 8.00 do 21.00 čas, svaki dan kroz igru pređu do 20 kilometara u prirodi, jer posao djece je da misle i da se kreću.

On je pojasnio da njihov mozak radi kroz igru, te naveo primjer da djeca u Evropi, kada je riječ o obrazovanju, ne mogu duže od 15 minuta da čitaju, nemaju koncentraciju.

“Zato moramo da pokrećemo prirodne misaone procese”, rekao je Rajović i napomenuo da je ključna vještina budućnosti razmišljanje, da od 10 najtraženijih zanimanja u svijetu devet nije postojalo prije 10 godine i zato je prioritet da se djeca uče da misle.

Trener kampa iz Ugljevika Mladen Stevenović rekao da je kamp na Gučevu idealno mjesto gdje djeca nauče da poštuju sebe i druge, svoje i tuđe vrijeme, pravila ponašanja, da pomažu jedni drugima i tako se uče timskom duhu, razvijanju samopouzdanje i stvaraju prijateljstva koja mogu trajati čitav život.

“Djeca su po cijeli dan u prirodi. Duga planinarenja, vježbe na poligonu samo su neke od aktivnosti svakog dana. Tu su i radionice sa autorima programa Rankom i Urošem, večernje čitanje priča dok djeca leže na travi i posmatraju zvijezde, zagonentne priče uz logorsku vatru”, rekao je Stevanović.

Odlazak mališana iz Ugljevika na edukativnu nastavu sufinansirala je opština sa 7.000 KM.

Njih je danas posjetio načelnik Vasilije Perić, darovao ih voćem iz podmajevičkog kraja, istakao važnost da djeca kroz igru razvijaju mentalne i fizičke mogućnosti i najavio dalju podršku svim aktivnostima najmlađih.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.