“Dani povrća”: Zadrugarstvo i izgradnja zalivnih sistema najbolje rješenje za goruće probleme /VIDEO/

U južnim dijelovima Semberije na 12 hektara oranice Boro Ivanović proizvodi i povrće od paradaiza, paprike, krompira do boranije. Sezona je ovog povrća, ali godina kako za proizvodnju, tako i za prodaju teška kaže i ovaj proizvođač.

I dok prodaja boranije i nije na zavidnom nivou, drugo povrće je sa imanja ovog domaćina kaže dobro plaćeno, plasman je osigurao u lancima marketa. Kvalitet će održati proizvodnju u suprotnom, ne piše se povrtarstvu dobro, kaže Boro.

Troškovi proizvodnje ove godine drastično veći, sve je krenulo od skoka cijene repromaterijala, a radove je dodatno poskupila ekstremna suša, pa s razlogom povrtari okupljeni na Danima povrća postavljaju pitanje, da li će cijene povrća moći da pokriju uloženi novac, s obzirom i da je suša umanjila prinose.

Rade Jovičević koji povrće proizvodi na 38 hektara kaže da su korjenašice iz prvih rokova sjetve odoljele suši, dok povrće iz postrne sjetve uprkos navodnjavanju prolazi svoje najteže faze rasta i razvoja. U najvećoj mjeri prinosom je podbacio industrijski krompir.

Kako je proizvesti u ekstremno teškim uslovima znaju to semberski povrtari. Stajići iz Velike Obarske vrijedno rade na svom imanju a na Danima povrća predstavili su kompletnu proizvodnju od proizvodnje povrća, prerade kupusa, do proizvodnje cvijeća, koju su pokrenuli od prošle godine.

Porodica Šubarić dugi niz godina na svom gazdinstvu proizvodi kvalitetnu zelenu salatu.

Ipak, ove su godine kažu površine pod ovim povrćem smanjili, čemu je kumovao pad potražnje, te teški proizvodni uslovi.

Desetak semberskih povrtara odlučili su nedavno da se radi lakšeg plasmana svoje robe udruže i tako je u ovom kraju Srpske zaživjela još jedna zadružna priča, s ciljem da po ugledu na zadrugare iz susjedne Srbije ojača i dodatno osnaži poljoprivrednog proizvođača. Sa ove manifestacije krajnjim potrošačima poručuju da kupuju domaće i da tako zajedničkim snagama sačuvamo domaću proizvodnju.

Da zadrugarstvo zaživljava na ovom području dokaz tome je i Opšta poljoprivredna zadruga Agrofarmer. Okupili su oko sebe i organizovane proizvodnje za poznatog kupca više od 100 kooperanata koji proizvode povrće za industriju na oko 1.300 dunuma. Proizvodna godina teška, što će usloviti pad prinosa pa samim tim i smanjiti ovogodišnji plan otkupa, ali udruženi poljoprivrednici će uz siguran plasman kvalitetnig proizvoda lakše prebroditi posljedice sušne sezone.

Preduzeće Agro plan predstavilo je ovogodišnju proizvodnju povrća koje se proizvodi na organski način. Mijenja se i svijest potrošača pa sertifikovana proizvodnja dobija sve više na značaju. U organskoj proizvodnji akcenat se stavlja na preventivne mjere zaštite biljaka i rezultati ne izostaju.

Na ovoj manifestaciji građanima su predstavili i vodič za obilježavanje organskih proizvoda.

Ukazano je na ovoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji i na potrebu za jačim uvezivanjem proizvođača i prerađivača. Bijeljinska fabrika Sava Semberija stavila je akcenat na saradnju sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima. Nakon što su proizvodi ove fabrike osvojili svjetsko tržište, radilo se posljednjih godina na razvoju distributivne mreže, pa ono što je proizvedeno u Savi postaje prepoznatljivo i širom BiH.

Cilj manifestacije je afirmacija domaće poljoprivredne proizvodnje te unapređenje kroz jaču podsticajnu podršku u narednom periodu.

Izgradnja zalivnih sistema izdvaja se kao prioritet. U Batkoviću i Donjem Crnjelovu oko 1.100 hektara zemlje pokriveno je navodnjavanjem, tim proizvođačima je ove godine proizvodnja znatno olakšana, na izgradnji sistema u Semberiji neće se stati.

Da su klimatke promjene donijele probleme i da će suša stvarati probleme poljoprivredi i u buduće stav je stručnjaka, pa će biti nezamislivo raditi zemlju i proizvoditi hranu bez navodnjavanja.

Cilj nadležnih je da se više radi na unapređenju zadrugarskog organizovanja po ugledu na susjednu Srbiju.Snage su u Srbiji usmjerili na brigu i povratak na sela.

Povrtarstvo kao zahtjevna i teška grana poljoprivrede imaće uz saradnju sa svim relevantnim institucijama i snažniju podršku kroz osnaživanje zadruga, te druge podsrticajne mjere kako bi se riješili nagomilani problemi koji su teret poljoprivrednicima, poručeno je sa Dana povrća.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.