Malinari i kupinari konačno ubrali zaradu

Proizvođači bobičastog voća u Republici Srpskoj konačno su stali na noge poslije nekoliko propalih sezona, a maline i kupine ove godine donijele su im dobru zaradu, s obzirom na to da bi cijena “crvenog zlata” mogla dosegnuti sedam, a “crnog” rekordne četiri marke.

Proljećne sorte maline su već uveliko u hladnjačama, a proizvođači polako počinju da beru i jesenju “polku”. Iako je suša uticala na smanjenje roda, kvalitet voća je, tvrde proizvođači, odličan.

Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić rekao je za “Glas Srpske” da je otkupna cijena bobičastog voća van svih očekivanja.

– Cijena je izuzetno visoka i neuporediva u odnosu na cijenu proteklih godina kada smo imali više štete nego koristi. Otkupna cijena maline kretaće se između 6,5 i sedam maraka. Imajući u vidu da je i u Srbiji cijena sedam maraka, ništa manje ne očekujemo ni mi – rekao je Alempić, dodavši da je ubrao oko 2,5 tona maline.

Kazao je da je u toku berba kupine, koje ima oko 15 tona i koja je ove godine takođe nadmašila sva očekivanja.

– Kupina je veoma kvalitetna, a cijena sigurno neće biti niža od četiri marke, što je rekordno, ne pamtimo da je bila tolika – kazao je Alempić i dodao da otkupna cijena kupine u Ljuboviji već dostiže oko pet maraka.

Iako još pomalo kalkulišu oko konačne cijene, i hladnjačari su spremni da plate kvalitetan rod.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić rekao je da je do sada otkupio oko 1.000 tona maline.

– Godina nije bila rodna, ali ima kvalitetne maline. Čekamo i ovu jesenju sortu. Još se taktizira oko cijene, ali sigurno da nećemo plaćati ispod šest maraka po kilogramu. Niko nije očekivao toliku cijenu, ali tako je kako je – kazao je Rankić.

Firma “Oranž plus” iz Kiseljaka nudila je prošlog mjeseca 6,82 KM za kilogram “crvenog zlata”.

Po svemu sudeći, ovo bi mogla biti jedna od najboljih godina za proizvođače maline jer ni u vrijeme najveće ekspanzije podizanja malinjaka cijena nije prelazila četiri marke, a najniža je bila 1,5 KM prije nekoliko godina, kada je većina roda završila na smetljištu.

Sezonci

S obzirom na to da je ovogodišnji rod maline i kupine nešto lošiji u odnosu na prethodne godine, u mnogim zasadima nije bilo potrebe za angažovanjem sezonskih radnika. Tamo gdje su porodice višečlane, sočne plodove uspijevali su sami da oberu, bez dodatne radne snage.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *