Maletić: Odluku o zakupu zemljišta raspisuje lokalna samouprava

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić izjavio je danas u Bijeljini da poljoprivredni proizvođači treba da znaju da Ministarstvo ne može raspisati odluku o zakupu poljoprivrednog zemljišta, već jedinica lokalne samouprave.

Maletić je rekao da poljoprivrednike treba upoznati sa procesom koji moraju proći da bi ostvarili pravo na koncesiju zemljišta, te da je sve definisano Zakonom o poljoprivredi.

“Ljudi moraju biti upoznati s tim da bi dobili svoje zemljište”, rekao je Maletić na konferenciji za novinare reagujući na prozivanje pojedinih medija u vezi sa ovim pitanjem.

“Od 2012. godine smo radili na tome da lokalna samouprava grada Bijeljina
donese odluku o zakupu zemljišta malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi mogli da rade i obezbijede hranu za svoju stoku”, rekao je Maletić.

On je dodao da do danas Skupština opštine, a potom ni Skupština grada, to nije učinila, te da ni prethodni ni sadašnji gradonačelnik nije kandidovao tu tačku.

“Bar pet dopisa im godišnje šaljemo i molimo da raspišu odluku, ali to ni do danas nije učinjeno, a potrebe i te kako postoje”, rekao je Maletić.

On je naveo da u ovom momentu na području grada Bijeljina ima oko 250 hektara zemlje na Gradskoj upravi i 170 hektara na Republici Srpskoj.

“Ministarstvo je spremno odmah da da saglasnost ako aktuelni gradonačelnik na sljedećoj sjednici Skupštine grada u četvrtak, 23. marta, dostavi tu tačku”, naveo je Maletić.

Prema njegovim riječima, sva dokumenta koja dobiju od gradskih ili opštinskih organa prosleđuju Komisiji za koncesije, jedinoj nadležnoj, prije ministra, koji to upućuje ili ne, na sjednicu Vlade Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *