Lukić: Efektivnost mjera značajna i situacija blago pozitivna /VIDEO/

Ministarstvo poljoprivrede Srpske će u ovoj nedjelji i službeno odjaviti prisustvo afričke kuge svinja u lokalnim zajednicama Modriča, Doboj, Ribnik i Čajniče gdje u proteklih 20 dana, nije bilo novih slučajeva, rečeno je nakon današnjeg sastanka Ekspertske grupe koji je održan u Bijeljini. Moglo se čuti da je u Semberiji i dalje najkritičnija situacija.

U posljednje dvije nedjelje situacija sa afričkom kugom svinja u Republici Srpskoj se blago poboljšala jer je manji broj potvrđenih slučajeva bolesti, ali nije vrijeme za opuštanje kažu u resornom ministarstvu. Od kako se pojavila afrička kuga svinja pa do sada u Srpskoj je eutanazirano 39.000 životinja, od tog broja najviše u Semberiji oko 80 odsto.

Na području Ugljevika kažu veterinari situacija se blago poboljšava.

Na sastanku Ekspertske grupe za suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja sagledane su danas u Bijeljini mogućnosti kako zaražene i ugrožene zone staviti pod bolju kontrolu.

Zakopavanje eutanaziranih životinja postao je kaže Nedić veliki problem jer nisu određene lokacije.

Obavezan popis imanja i životinja zajedno sa biosigurnosnim mjerama treba da se dovede na viši nivo rečeno je, ozbiljnosti i odgovornosti je kažu na svima.

Ministarstvo će u narednom periodu donijeti pravilnik sa jasno definisanim biosigurnosnim mjerama kojim će biti regulisan način držanja svinja u budućnosti. Do 15. septembra iz Kine će stići vrijedna donacija od 2,5 miliona maraka koja podrazumijeva opremu koja će pomoći u borbi sa afričkom kugom.

Analizirana je efektivnost mjera koje su donijete prije tri nedjelje i kojima je omogućeno premiještanje, transport i klanje zdravih životinja. Rečeno je da je prometovano 4.721 svinja a oko 90 odsto tih grla  upućeno je na klanje, riječ je o životinjama prve klase, čime je data mogućnost za iskorištavanje mesa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *