Lukač: Mir nema alternativu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je večeras u Bijeljini da se u BiH ne smije više nikada dozvoliti novi rat i da svi oni koji na bilo koji način mogu da ugroze bezbjednost – trebaju da budu sankcionisani jer mir nema alternativu.

Lukač je rekao da je panel-diskusija u Bijeljini “Rekonstrukcija” bila prilika za priču o aktuelnim dešavanjima i onome što se dešava u Ukrajini, ali i u Republici Srpskoj i BiH.

“Naš prioritet u BiH su bezbjednost i mir – svi mi koji ovdje živimo ne smijemo više nikada da dozvolimo da na ovom prostoru doživimo neki novi rat. Svi oni koji na bilo način mogu svojim izjavama, ponašanjem ili bilo kakvim radnjama ugroze bezbjednost i dovedu do nekog novog rata moraju apsolutno da budu sankcionisani”, naveo je Lukač i ukazao da, što se tiče policije Republike Srpske, ona će spriječiti bilo koga, iz bilo kog naroda, da bilo kako doprinese nestabilnosti.

On je na konferenciji za novinare, nakon diskusije, kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, pozvao sve građane, i Republike Srpske i BiH, da u svom okruženju spriječe bilo koje lice da doprinese nestabilnosti ili izazivanju sukoba, bez obzira na to da li je funkcioner.

“Građani imaju prilike da u javnom životu takve odstrane, a naročito na predstojećim izborima, te takvima ne dozvole da imaju priliku da upravljaju bilo čim u BiH i vode politiku nestabilnosti i ugrožavanja”, rekao je Lukač.

Slaven Ristić, većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac /TRB/, rekao je da se ta kompanija trudi da uvijek bude dio rješenja, a ne problema.

“MUP Republike Srpske bio je konstruktivan u razvojima koje mi imamo kao kompanija i saradnju nastavljamo”, rekao je Ristić odgovarajući na pitanje novinara.

On je rekao da u TRB-u na MUP ne gledaju kao na tržište i ukazao da su svoje proizvode nudili i Sarajevu, odnosno Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara.

Mladen Petrović, predsjednik Republičke stranke Srpske, koja je organizator panel-diskusije, zahvalio je ministrima unutrašnjih poslova Srbije i Srpske Aleksandru Vulinu i Draganu Lukaču što su se odazvali da u Bijeljini govore o ovoj aktuelnoj temi.

“Glavna poruka večeras je jedinstvo, koje je neupitno između Srpske i Srbije, ali je i jedinstvo sva tri naroda u BiH jedini garant mira”, rekao je Petrović.

LUKAČ: SRBI NE TREBA DA SE MIJEŠAJU

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da Srbi ne treba da se miješaju kada je riječ o ukrajinskoj krizi jer pojedinci ne mogu mnogo da pomognu ni Rusima ni Ukrajincima.

“Naši ljudi ne treba da se miješaju u taj sukob. Naši pojedinci ne mogu da riješe sukob velikih, niti da doprinesu bilo kakvom rješenju i samim tim ne bi trebalo ni da se pojave tamo”, naglasio je Lukač tokom panel-diskusije “Rekonstrukcija” o aktuelnim geostrateškim dešavanjima u svijetu i refleksiji na region.

On je izrazio nadu da će sukob što prije biti završen, te napomenuo da sve što se ovih dana dešava u Ukrajini ovdašnji narod podsjeća na preživljeno vrijeme i budi teška sjećanja na razaranja ovih prostora.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbi moraju da razmišljaju o sebi i svojim interesima, na prvom mjestu, te tako treba i da se postave i kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

On je dodao da Srbi imaju pravo da odlučuju o sebi i ne budu dio tih sukoba, te ponovio da je vojna neutrallnost put Srbije.

“Jedan od razloga zašto sam ja, između ostalog, protiv članstva u NATO-u je što neću da prihvatim da mom vojniku može da komanduje neko ko nije mog imena ni jezika”, rekao je Vulin i naglasio da je Srbija pri tome da joj je prioritet Republika Srpska i srpski narod.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir ocijenio je da je svijet u prvoj fazi multipolarnosti, odnosno, u neravnoteži, jer SAD i dalje imaju hegemonsku snagu.

Diplomirani politikolog Slaven Ristić Ristić rekao je da, bezbjednosno gledano, ne smatra da će se bilo kakva kriza prenijeti na teritoriju BiH ili Srbiju.

On je dodao da treba voditi politiku koja će sačuvati ovaj narod, ne miješajući se pretjerano u politiku velikih sila.

General-major u penziji Mitar Kovač rekao je da to kako će dalje ići ovaj sukob ne zavisi samo od Ruske Federacije.

Panel-diskusiji o aktuelnim geostrateškim dešavanjima u svijetu i refleksija na region, koju je organizovala Republička stranka Srpske, prisustvovao je i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ljubomir Stajić.

VULIN: USPJEŠNA SRPSKA ČINI USPJEŠNU BiH

Uspješna Republika Srpska čini uspješnu BiH, rekao je večeras u Bijeljini ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

“Čvrsto vjerujem da uspješna Republika Srpska čini uspješnu BiH. Ne može biti uspješna BiH bez uspješne Republike Srpske”, naveo je Vulin.

Ako se Srbi u BiH loše osjećaju, Vulin je rekao da se neće dobro osjećati ni Bošnjaci niti Hrvati.

Vulin je istakao potrebu da Srbi budu jedinstveni, navodeći da imaju pravo da brinu jedni o drugima, bez obzira da li žive u jednoj ili više država, te da srpski svijet nije prijetnja nijednom narodu.

On je pojasnio da, kada kaže srpski svijet, misli na to da Srbi, ma gdje da žive, imaju jedinstven pogled na bitna nacionalna pitanja, moraju da imaju jedinstven kulturni pristup, odnos prema prošlosti i budućnosti.

“Teška su vremena, svima nam je potrebna sigurnost, stabilnost, mir, a nama Srbima jedinstvo”, rekao je Vulin novinarima.

Na pitanje kakve su procjene Beograda o uticaju ukrajinske krize u ekonomskom kontekstu, Vulin je rekao da Srbija brine da ima dovoljno brašna, ulja, goriva, gasa, da je “stanovništvo nahranjeno i zaštićeno”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *