Lopare: Peticija protiv otvaranja rudnika litijuma; Dodik: Zaštitićemo naša nalazišta magnezijuma /VIDEO/

U Loparama je održan Narodni skup za potpisivanje peticije – građanske inicijative koja će biti upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske za donošenje Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma i drugih elemenata na dijelu planine Majevice koji pripada opštini Lopare. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se ruda litijuma neće izvoziti iz Srpske, nego su za bilo kakav razgovor o ovoj temi glavni uslov fabrike za preradu.

Mještani Lopara nakon pronalaska litijuma i drugih ruda na Majevici, strahuju da bi njihova eksploatacija potpuno uništila životnu sredinu u ovoj regiji.Potpisivanje peticije pokrenuto je da bi to bio argument koji bi dostavili Narodnoj skupštini, kaže načelnik opštine Rado Savić.

Na Majevici su nekoliko godine trajala istraživanja koja su provedena u skladu s najvišim geološkim i ekološkim standardima.

Opozicija se protivi Nacrtu zakona o geološkim istraživanjima i eksploataciji litijuma na Majevici.- Analizirajući ovaj Zakon o geološkim istraživanjima je poistovjećen sa terminom geološka eksploatacija istakao je Želimir Nešković potredsjednik SDS-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se ruda litijuma neće izvoziti iz Srpske, nego su za bilo kakav razgovor o ovoj temi glavni uslov fabrike za preradu.

Dodik rekao je da svima treba dati razvojnu šansu, ali da niko neće dobiti dozvolu ko zagađuje životnu sredinu.

Dodik je naveo je primjer Termoelektrane Stanari za koji su tvrdili da će zagaditi okoliš.Je l’ govorio neko u posljednjih 10 godina o zagađenju u Stanarima? Što su prije toga galamili? Vidite da ima rješenje, a ima rješenje i za ovo – kaže Dodik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *