Lokalne zajednice u problemu: Korona produžava privremeno finansiranje

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci i Istočnom Sarajevu otkazane su sjednice lokalnih parlamenata, a Savez opština i gradova RS će u narednim danima izdati preporuku da slično postupe sve lokalne zajednice. Neodržavanje sjednica moglo bi proizvesti situaciju da privremeno finansiranje u pojedinim lokalnim zajednicama bude produženo i poslije 31. marta.

Prolongiranje izbora za mjesec prouzrokovalo je da su lokalni parlamenti kasnije konstituisani, a u pojedinim lokalnim zajednicama došlo se u situaciju da grado/načelnik i skupštinska većina ne dolaze iz iste političke opcije, zbog čega nije bilo dovoljno vremena da budu usvojeni prijedlozi budžeta, pa se posezalo za privremenim finansiranjem, koje ističe 31. marta.

Na zasjedanjima lokalnih parlamenata centralna tema trebalo je da bude upravo usvajanje prijedloga budžeta kako bi se izašlo iz privremenog finansiranja, te započelo sa realizacijom kapitalnih projekata. U zajednicama poput Banjaluke, Bijeljine, Srebrenice i Višegrada u privremeno finansiranje se ušlo automatski, a ne odlukom Skupštine, pa se pojavila bojazan da će takve lokalne zajednice ući u blokadu.

Ipak, iz Ministarstva finansija RS rekli su za “Glas Srpske” da se privremeno finansiranje produžava na naredna tri mjeseca, odnosno do trenutka kada parlamenti usvoje budžete.

– Lokalne zajednice mogu da budu na privremenom finansiranju najkasnije do 30. juna, a privremeno finansiranje vrši se najviše do visine ukupnih budžetskih prihoda ostvarenih u istom periodu prethodne fiskalne godine, umanjenih za primljene grantove u tom periodu – rekli su iz resornog ministarstva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže za “Glas Srpske” da je u ovom gradu donijeta odluka da Skupština ne zasjeda dok mogućnosti ne dozvole, a da će sličan prijedlog biti upućen drugim opštinama i gradovima. Na pitanje da li će privremeno finansiranje ugroziti razvoj lokalnih zajednica, Ćosić kaže da se i u privremenom finansiranju određena sredstva mogu izdvajati za projekte.

– Ali činjenica je da to ne smije biti više od onog što je predviđeno tim okvirom i ne postoji mogućnost da se, na primjer, veći novac izdvoji za rad lokalnih domova zdravlja – rekao je on.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Bijeljina Slaviša Marković za “Glas Srpske” kaže da bi se o budžetu grada trebalo raspravljati uskoro, ali da će se sigurno razmišljati da li će sjednica biti održana imajući u vidu pogoršanu situaciju.

– Sastanak predstavnika stranaka je dogovoren u petak, a u nedjelju su donijete mjere. Vjerujem da će sjednica biti otkazana, ako takav prijedlog bude upućen Skupštini – kazao je Marković.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić potvrdio je da je sjednica parlamenta otkazana dok se ne ostvare mogućnosti za njeno održavanje, a u izjavi za “Glas Srpske” kratko je poručio da će o ovome više detalja iznijeti danas na konferenciji za novinare.

– Privremeno finansiranje će biti produženo, a o svemu ostalom javnost ćemo obavijestiti danas u 11 časova na konferenciji za novinare – poručio je kratko Ilić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *