Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promjene /VIDEO/

Knjiga “Republika Srpska – put do demografskog uspona” čiji je autor demograf Stevo Pašalić promovisana je danas u Bijeljini.

Pašalić je rekao da je u BiH 1991. godine rođeno 67.000 djece, a prošle godine 25.911, što znači da će BiH za 45-50 godina imati oko 1,5 miliona stanovnika, a Republika Srpska oko 500.000.

Prema riječimaautora knjige, BiH je krajem 2022. imala 2,946 miliona stanovnika, a da nije bilo ratova i ljudskih gubitaka taj broj bi iznosio blizu pet miliona.

On je istakao da su procesi depopulacije pokazali da je Republika Srpska doživjela signifikativni demografski pad, koji se i dalje nastavlja.

Pašalić je naveo da fertilni kontingent žena u Republici Srpskoj stari, što potvrđuje podatak da je udio žena 35-49 godina 47 odsto, a njihov udio u rađanju je 18,33.

Rade Simeunović predsjednik Udruženja sa četvoro i više djece „Zdrav razum Bijeljina“otac je sedmoro djece,kaže da današnji roditelj prvenstveno treba da shvati svoju ulogu i da sa svojom suprugom napravi porodični plan odgajanja djece.

“BiH je u periodu 2014-2022. napustilo 283.734 stanovnika. Pašalić je ukazao na nužnost migracione politike jer su najveći demografski gubici u iseljavanju stanovništva, pa je danas apsurd da ljudi odlaze, a BiH se otvara ka azijskom tržištu radne snage.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *