Lani dva slučaja zloupotrebe maloljetnika putem interneta

Policijska uprava Bijeljina lani je evidentirala dva slučaja zloupotrebe putem interneta na štetu maloljetnih lica, saopšteno je iz policije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta pripadnici Policijske uprave Bijeljina održali su sastanak o temi zaštite djece na internetu sa predstavnicima Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” i nastaviće ovakve sastanke sa predstavnicima ostalih osnovnih i srednjih škola.

Policijski službenici prenijeli su saznanja o opasnostima sajber kriminala kojem su najčešće izloženi mladi i djeca, kako bi zaposleni u školama inicirali dalju edukaciju djece s ciljem da nauče da prepoznaju elemente krivičnih djela koja ulaze u sivu zonu inkriminacije.

Kako se navodi, jedan od elemenata koji ne smiju da rade je da provociraju na izvršenje krivičnog djela, da postavljaju takozvani hejterski materijal koji može negativno da se odrazi na njih.

Iz policije ističu da negativnosti na internetu, osim krivično-pravnih posljedica, izazivaju i lične posljedice i situacije da se dijete iz straha povuče u sebe, popusti u školi i izbjegava dolazak u školu, kao i sve do tada uobičajene aktivnosti.

Sve informacije u vezi sa zloupotrebom i zaštitom na internetu mogu se naći na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, na linku https://mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=vtk.

Svaka zloupotreba na društvenim mrežama može se prijaviti i putem besplatnog broja telefona 122 kako bi policijski službenici preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *