Povećanje vodostaja na svim vodotocima na području Republike Srpske /VIDEO/

Kiša koja je padala u toku prethodna dva dana dovela je do povećanja vodostaja na svim vodotocima na području Republike Srpske.

Uvidom u raspoložive prognozne modele, obavještavamo vas o sljedećem:

– Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Hercegovine, kao i na bujičnim vodotocima Bistrica, Janj i Pliva, kao i mogućnost izlivanja rijeke Drine.

– Vodostaji rijeke Save na većini mjernih stanica su u porastu ali se, prema trenutnim parametrima prognoznih modela, ne očekuje da će vodostaji rijeke Save preći kotu redovne odbrane od poplava, izuzev na mjernoj stanici Jasenovac.

– Rijeka Bosna takođe je u porastu, posebno u dijelu nizvodno od Doboja, ali ne bi trebalo da pređe kotu redovne odbrane od poplava. S obzirom da se do četvrtka očekuju nove količine padavina, moguće je novo značajnije povećanje vodostaja rijeke Bosne.

– Vodostaji rijeke Une sa Sanom su u porastu, ali se ne očekuje da će na mjernim stanicama na području Republike Srpske u naredna tri dana dostići kotu redovne odbrane od poplava.

– Na rijeci Vrbas povećanje vodostaja može se očekivati nizvodno od HE Bočac usljed pojačanog ispuštanja vode iz HE Bočac.

S obzirom da se u naredna dva dana očekuju nove padavine, neophodan je oprez u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara pored vodotoka u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *