Sačuvati ćirilicu za nove naraštaje

Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić” iz Beograda upoznalo je danas gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića sa dosadašnjim rezultatima rada i aktivnostima koje doprinose afirmaciji i jačanju statusa ćirilice kao matičnog pisma srpskog jezika.

– Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta treba da bude primarni zadatak svakoga od nas. Ćirilicom, kao jedinstvenim pismom, trebalo bi da se ponosimo na svakom koraku i u svakoj prilici. Gradska uprava će se potruditi da podrži članove Udruženja u njihovoj borbi da se ćirilica vrati na dostojno mjesto u javnom prostoru – naglasio je Petrović.

Član upravnog odbora navedenog udruženja Dejan Matić istakao je ovom prilikom da se institucionalnim putem treba uticati na što širu upotrebu ćiriličnog pisma.

– Malo ljudi je upoznato sa činjenicom da od 2008. godine standard ISO 639/2 tekst na ćiriličnom pismu (ex scc) prepoznaje kao srpski jezik, a tekst na latiničnom pismu (ex scr) kao hrvatski. To se primjenjuje u cijelom svijetu, što znači, i na popularnim društvenim mrežama – „Fejsbuk”, „Dži-mejl”, „Tviter”, „Instagram”… Osim toga, potrudili smo se da ukažemo gradonačelniku i na važnost upotrebe ćirilice u lokalnim upravama, ali i u javnom prostoru – dodao je Matić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podržalo je na konkursu Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić” da radi na uspostavljanju saradnje sa srodnim organizacijama u Republici Srpskoj – u Bijeljini, Bratuncu i Istočnom Sarajevu.

Udruženje nosi naziv po istaknutom pjesniku i piscu Dobrici Eriću, koji je do kraja života bio predsjednik ove organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *