Kusturić: Nadljudskim naporima spriječena ekološka katastrofa na Sutjesci

Upotreba helikoptera u ranoj fazi požara u kanjonu rijeke Hrčavke i brza intervencija Helikopterskog servisa Republike Srpske onemogućila je prerastanje u požar širokih razmjera sa mnogo većim materijalno-ekološkim posljedicama, izjavio je Srni direktor ovog servisa Boban Kusturić.

“Izuzetno visoka temperatura vazduha i činjenica da je požar u Nacionalnom parku `Sutjeska` izbio na izuzetno nepristupačnom terenu, u kanjonu rijeke Hrčavke, zahtijevale su od posada Helikopterskog servisa Republike Srpske nadljudske napore i profesionalne vještine kako bi požar bio stavljen pod kontrolu i spriječena moguća ekološka katastrofa”, rekao je Kusturić.

On je istakao da je operacija gašenja požara izvođena na veoma nepristupačnom terenu, na visini od 1.000 metara, u izuzetno nepovoljnom okruženju za rad i manevrisanje helikopterom, jer je riječ o kanjonu.

Kusturić je pojasnio da su zbog toga posade sa krajnjim naporom izvršavale operacije uz maksimalno naprezanje, jer visoka temperatura vazduha negativno utiče na performanse vazduhoplova, pa su tako nepovoljni uslovi za rad zahtijevali i izuzetno veliko naprezanje tehnike.

“Sa druge strane, ograničenost terena i letenje u uslovima dima, kao negativni faktori, dodatno su povećavali rizik za ovu, ionako, veoma rizičnu operaciju gašenja požara iz vazduha. Svi ovi faktori su razlog zbog čega su pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske za izvršenje ovog zadatka angažovali svo vazduhoplovno tehničko osoblje i kompletnu logističku podršku kojom raspolažu”, naveo je Kusturić.

On je rekao da su pripadnici Helikopterskog servisa juče i danas na lokalitetu Nacionalnog parka “Sutjeska” izvršili 88 letova, izbačeno je 88 vedara/tona vode na požarištu, uz utrošenih sedam časova i 45 minuta leta.

“I pored toga smo i dalje na raspolaganju građanima Republike Srpske, lokalnim zajednicama i svima kojima je pomoć neophodna”, istakao je Kusturić.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske juče i danas su angažovani na ovom lokalitetu na zahtjev Republičke uprave civilne zaštite.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *