Krenuli brodovi kroz Suecki kanal

Brodski saobraćaj kroz Suecki kanal ponovo je danas uspostavljen nakon pokretanja velikog teretnog broda, koji je gotovo sedam dana blokirao prolaz, saopštila je danas Administracija kanala.

Brod “Iver Given” dug 400 metara zaglavio se dijagonalno preko južnog dijela kanala usljed jakih udara vjetra u ranim jutarnjim časovima u utorak 23. marta, čime je obustavljen brodski saobraćaj između Evrope i Azije.

Na snimcima emitovanim na lokalnim televizijskim stanicama prikazan je bio brod okružen tegljačima kako se sporo kreće središnjim dijelom kanala.

Nakon iskopavanja i povlačenja teretnjaka tokom vikenda radnici Sueckog kanala i holandske firme “Smit Selvidž” uspjeli su rano jutros da pomoću tegljača djelimično pomjere brod.

Kompanija “Smit Selvidž” saopštila je da je iskopano oko 30.000 metara kubnih pijeska da bi brod težak 224.000 tone ponovo mogao da pluta i da je bilo potrebno 13 tegljača da se teretnjak pokrene.

Kompanija “Evergrin Lajn” koja je iznajmila “Iver Given” potvrdila je da brod uspješno pluta i da će biti postavljen u jezero između dva dijela kanala radi ispitivanja da li može da nastavi sa plovidbom.

Najmanje 369 brodova čeka na prolazak kroz kanal i pretpostavlja se da će trebati do tri dana da se raščisti zastoj.

Administracija Sueckog kanala saopštila je ranije da će moći da ubrza saobraćaj kroz vodeni put nakon oslobađanja “Iver Givena”.

Oko 15 odsto svjetskog brodskog saobraćaja prolazi kroz Suecki kanal koji je važan izvor strane valute Egiptu.

Blokada je koštala kanal oko 14 do 15 miliona dolara dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *