Jesenja sadnja voćnih sadnica; Interesovanje sve veće i za sadnju borovnice, ribizle i aronije /VIDEO/

Voćnjaci se ne krče na području Majevice, jer ekonomske isplativosti ima, kažu proizvođači voća koji tradiciju voćarstva prenose s koljena na koljeno. Zasade stare oko tridesetak godina mijenjaju novi, a najviše se zanavlja proizvodnja šljive koja sa ovog područja ima osiguran izvoz u zemlje EU.

Jesen kada miruje vegetacija, predodređena je za sadnju voća i drugih sadnica, đubrenje, higijenu i zaštitu voća.

Prednost jesenje sadnje je u tome što posađena voćna vrsta ima povoljne klimatske uslove za što bolje ukorjenjivanje. Za uspjeh u podizanju novih voćnjaka potrebno je odabrati dobre i zdrave sadnice sa razvijenim nadzemnim dijelom i korijenom. Prema informacijama iz poljoprivrednih apoteka potražnja za sadnim materijalom raste iz godine u godinu.

Preporuka stručnjaka je da đubiva radi boljeg efekta i iskorištenosti unose direktno u zemljište, međutim u voćnjacima koji su prekrivreni travnjakom đubriva mogu ostati i na površini. S druge strane, kod prihrane i đubrenja zemljišta pri podizanju novih zasada voća, trebalo bi uraditi analizu zemljišta.

Kvalitetan sadni materijal dostupan je proizvođačima u poljoprivrednim apotekama širom Semberije.

Rod voća u ovom kraju Srpske nije u ovoj godini izdao proizvođače, koji nastoje u ovom jesenjem periodu provesti neophodne higijenske mjere u zasadima kako bi spriječili eventualnu najezdu bolesti i štetočina i samim tim tako osigurali proizvodnju i za narednu sezonu.

Osim zanavljanja voćnjaka u kojima je najzastupljenija šljiva, sve češće se u okućnicama na semberskim imanjima sade borovnice, ribizle i aronija. Analiza zemljišta pri sadnji je ovakvih sadnica je obavezna.

I ako su na području Semberije zemljišta inače izrazito kisela, borovnica je bobičasta voćna vrsta koja zahtijeva i odlično uspjeva na još kiselijem zemljištu.

Raznim ispitivanjima stručnjaci su došli do zaključka da je jesenja sadnja voća bolja od prolećne zbog boljeg ukorenjavanja sadnica koje spremnije dočekaju novi vegetacioni period. Zemlja je još dovoljno topla i vlažna pa će se korijenov sistem prije obnoviti i razrasti. Oko sadnica posađenih u jesen zemlja će bolje da nalegne na korjenov sistem. Fine žilice će imati bolji kontakt sa zemljom i biće spremne da prihranjuju sadnice čim krene vegetacija.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *