Krajišnik: Inflacija bi trebala da ostane na sadašnjem nivou /VIDEO/

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je Srni da analize pokazuju da bi u ovoj godini inflacija trebala da se zadrži na sadašnjem nivou i, u takvim okolnostima, budžetski prihodi bi trebali biti ostvareni, prije svega, zbog privredne aktivnosti, ali i usljed inflatornih uticaja.

Krajišnik je rekao da, međutim, svaka ozbiljna analiza o tome kakva će biti budžetska 2023. godina mora krenuti od konstatacije da će ona biti vrlo neizvjesna i da su sve prognoze nezahvalne, ukazavši da se situacija na globalnom nivou ne poboljšava i ne smiruje, te da se globalna inflacija i dalje drži na dvocifrenom nivou.

On je istakao da će biti inflatornih prihoda i da treba imati na umu da će na rashodnoj strani inflacija učiniti svoje i imati uticaj na troškove, što će dovoditi do određenih neizvjesnosti i tražiti veću racionalnost u potrošnji i biće veći izazov u upravljanju javnim finansijama da bi se stabilnst održala.

“Ukoliko situacija dalje ne eskalira, ukoliko evropska ekonomija, sa kojom smo jako vezani, ne padne u neku ozbiljniju i dugotrajniju recesiju, na što ne možemo uticati, i ukoliko se inflacija zadrži na nivou sadašnje ili dođe do njenog laganijeg smirivanja, gdje ne očekujemo da se u potpunosti smiri i spusti na jedan – dva odsto, procjenjujemo da će se fiskalna stabilnost u Srpskoj sačuvati”, naglasio je Krajišnik.

On je dodao da u ovoj godini na naplatu dospijevaju takozvane “bečke obveznice”, obveznice Srpske emitovane na Bečkoj berzi /prva emisija bila je u junu 2018. godine/, što će biti pokriveno finansijskim prilivom od finansiranja, to jest ne očekuje se porast javnog duga, nego da se stari dug zamijeni novim.

Kada je riječ o protekloj fiskalnoj godini, Krajišnik je istakao da se obaveze izmiruju uobičajeno sa finansijskim planom.

“Procjena u Fiskalnom savjetu, odnosno analize pokazuju da će fiskalna godina koja je za nama biti uspješno okončana u smislu da eventualni deficit koji se može pojaviti zbog nestabilnosti koje smo imali neće bitnije odstupati od planiranih iznosa kako je to posljednjim rebalasom budžeta bilo i planirano”, rekao je Krajišnik.

On je naglasio da to znači da će likvidnost budžeta biti održana i da će sve obaveze iz prošle godine biti izmirene.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *