“Kovid propusnice da važe 24 sata, sljedeća mjera zaključavanje na tri nedjelje” /VIDEO/

U posljednja 24 časa u Srpskoj je preminulo 18 ljudi koji su bili pozitivni na virus korona. Testirano je 888 laboratorijskih uzoraka, a zaraza je potvrđena kod još 322 osobe.

Najveći broj zaraženih  registrovan je u Banjaluci 81 osoba, 38 u Trebinju, 29 u Bijeljini. Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 601, na a respiratoru je 56 pacijenata.

Prema riječima Šefa Kovid bolnice u Bijeljini Mikajla Lazića, protekla sedmica bila je dosta teška sa povećanim brojem prijema u kovid bolnice oko 12 do 14 dnevno. U Bijeljini je i  jedno trogodišnje dijete pozitivno na koronu. Najmlađi pacijent na liječenju u bijeljinskoj kovid bolnici ima 21 godinu. I u Srbiji je epidemiološka situacija izuzetno teška.

Same kovid propusnice “ne rješavaju ništa”, slažu se stručnjaci. Za značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji neophodno je zatvaranje “svega osim onog što je neophodno za životne potrebe”.

Od ponedjeljka počinje da se primjenjuje kombinovani model nastave u srednjim školama u šest lokalnih zajednica u Srbiji. Oko 5.000 djece školskog uzrasta zaraženo je koronavirusom. Zlatibor Lončar je najavio produžetak školskog raspusta za nekoliko dana. U Kragujevcu se posljednjih dana bilježi porast vakcinacije mlađih osoba, od 20 do 50 godina. Statistika kaže da je u tom gradu vakcinisano 54 odsto građana.

U Hrvatskoj je i juče bilo više od 4000 novih slučajeva i čak 1100 više nego prije sedam dana.

Iz Nacionalnog štaba poručuju da prate kako se COVID potvrde primjenjuju u drugim državama.

Uvođenje kovid propusnica za ugostiteljske objekte poslije 22 sata, već daje pozitivne efekte na broj vaksinisanih građana u Beogradu. Najviše mladih ,33 odsto njih starosti od 18 do 30 godina vakcinisalo se u opštinama u najurbanijoj zoni grada gdje je najveći broj klubova i kafića.

Ostaje još desatak dana procjene efekata nakon čega će krizni štab donijeti odluku da li će kovid propusnice ostati u postojećem, ili u proširenom režimu. U svijetu je do sada dato  više od 6,94 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Zaraženo je 245,5 miliona ljudi, a preminulo je blizu pet miliona.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.