Kovačević: Zastrašujuće je da u devetoj nedjelji imamo najviše oboljelih /VIDEO/

U Republici Srpskoj registrovano je 59 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 767, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

On je naveo da je 59 lica iz Republike Srpske, a jedno iz Brčko distrikta koje se liječi u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci. Prema njegovim riječima, među novozaraženim su i tri doktora medicine i jedna medicinska sestra koji su zaposleni u UKC-u. U Srpskoj je ukupno izvršeno 12.081 laboratorijskih testiranja.Od posljedica virusa korona preminulo 30 lica.

Prema njegovim riječima, rast broja zaraženih se “djelimično može povezati sa okupljanjima za vaskršnje praznike”, ali i drugim okupljanjima i činjenicom da mnogo manje ljudi nosi maske, te da su pojačani pritisci za slabljenje mjera.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetsko klinčkog centra Republike Srpske Peđa Kovačević rekao da je situacija u Srpskoj po pitanju virusa korona zabrinjavajuća. On je istakao da za ovu bolest nema lijeka.

Odjeljenje intenzivne medicine za Kovid-19 pacijente u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u periodu od 21. marta do 26. aprila zbrinulo je 30 pacijenata, od kojih je 17 preminulo, a dvoje izliječeno i poslato kući, navela je šef ovog odjeljenja Milka Jandrić.

Republika Srpska planira proširen policijski čas u vrijeme prvomajskih praznika, rekao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Na pitanje kada bi u Republici Srpskoj mogao biti ukinut policijski čas, odgovorio je da sve zavisi od epidemiološke situacije i discipline građana. U Republici Srpskoj su u petak i subotu, 1. i 2. maja, neradni dani jer se obilježava Međunarodni praznik rada, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine jutros je održao sjednicu na kojoj je pripremio set mjera, imajući u vidu epidemiološku situaciju, rekao je danas u Sarajevu član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

 “Na području Federacije BiH u posljednja 24 sata testirano je 520 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 33. Do sada je testirano ukupno 16.265 osoba, a prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 891 lica. Spolna distribucija ista je kao i ranije – žene čine 54 posto, a muškarci 46 posto oboljelih”, kazao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *