Kovačević: Posljednje poruke – dodatni politički pritisak /VIDEO/

NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu. Napisao je ovo generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg u pismu ministarki spoljnih poslova BiH, Biseri Turković, navodeći da ovaj Sjevernoatlanski savez snažno podržava evroatlanski put Bosne i Hercegovine. On je pismo napisao kao odgovor Turkovićevoj na pismo koje je ranije poslala u NATO, a u kojem je navela da se “Bosna i Hercegovina suočava sa brojnim izazovima, a u svjetlu aktuelnih dešavanja u Evropi i regionu”. Stižu i reagovanja iz Srpske.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević smatra da je svrha posljednjih poruka iz vrha NATO-a da će pojačati političku i praktičnu podršku BiH – dodatni politički pritisak na Republiku Srpsku i na srpske interese.

Povodom predstojeće kampanje oglasio se danas i Nikola Špirić. Potpredsjednik SNSD-a izjavio je Srni da se čini da su informacije koje je podijelio sa javnošću o međunarodnim instruktorima koji osmišljavaju kampanju SDS-a i PDP-a unijele paniku u njihove redove, te da slogani sa kojima nastupaju u kampanji “možda i lijepo zvuče, ali im niko ne vjeruje”.

Profesor geopolitike Srđan Perišić smatra da poruke NATO-a kako će politički i praktično pomoći partnerima u BiH podrazumijevaju i djelovanje visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, a kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Mediji prenose da njemačka vojska (Bundesver) šalje u utorak u Bosnu i Hercegovinu prvi kontigent od 50 vojnika koji će biti u misiji Evropske unije EUFOR Althea. Kako prenosi Špigel, njemački Bundestag odobrio je u julu raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH. Broj njemačkih vojnika postepeno će se povećavati u BiH i svi bi oni trebali stići do 2. oktobra, kada se u BiH održavaju Opšti izbori, prenosi Klix.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *