Košenje ambrozije u Semberiji počinje krajem mjeseca /VIDEO/

Grad Bijeljina izdvojiće ove godine oko 27.000 konvertibilnih maraka za košenje ambrozije na javnim površinama, kako u gradskom području, tako i na parcelama u okviru seoskih mjesnih zajednica, saopšteno je iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Košenje ambrozije na području Semberije počeće  za nekoliko dana. Gradska uprava u Bijeljini i ove godine izdvojila je sredstva za uništavanje ambrozije na području Semberije.

Planom je predviđeno da se  košenje izvrši na osam lokacija u gradu i šest lokacija u seoskom području. Pored toga biće izdvojena i sredstva za košenje ambrozije na putevima i javnim površinama po potrebi .

Za praćenje izvršenja košenja ambrozije na javnim površinama nadležno je gradsko Odjeljenje komunalne policije, koje može da izda kazne u jednakom iznosu kao i poljoprivredni inspektor.

U planu je da košenje ambrozije na području Semberije počne krajem mjeseca.

Visoke kazne

Prema riječima poljoprivrednog inspektora Zorana Perića iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina, vlasnicima privatnih poljoprivrednih parcela na kojima je primijećena ambrozija izdaje se rješenje o uklanjanju ovog korova u roku od tri dana.

Kazna za neizvršenje za fizička lica iznosi od 150 do 200 KM, za pravna lica od 1.000 do 2.000 KM, dok su odgovorna lica u pravnom licu za neuklanjanje ambrozije dužna da plate između 200 i 300 KM – pojasnio je Perić.

Ambrozija cvjeta od jula od septembra, a vrhunac doživljava upravo u drugoj polovini augusta, kada je u zraku najveća koncentracija polena ovog korova.

Radi se o izuzetno opasnom alergenu, od kojeg svake godine,  većina ljudi teško diše, kiše, kašlje i trlja oči. Broj alergičnih na ambroziju, iz godine u godinu, je sve veći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *