Koronavirus u BiH: 1.589 novozaraženih, 36 smrtnih slučajeva /VIDEO/

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovano je 417 slučajeva virusa korona. Izvršeno je testiranje 1.045 laboratorijskih uzoraka.

Prema mjestu prebivališta 104 osobe su iz Banjaluke, 60 iz Bijeljine, 18 iz Doboja, po 15 osoba je iz Prijedora i Trebinja, po 14 iz Zvornika, Laktaša i Prnjavora, po 12 osoba je iz Višegrada i Ugljevika. U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 29 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Situacija je i dalje nepovoljna.

Na liječenju u bijeljinskim Kovid bolnicama je ukupno 103 bolesnika. I dalje je dvije trećine oboljelih sa teškom kliničkom slikom , a više od 30 bolesnika je životno ugroženo. Na respiratoru je20 oboljelih, a kiseoničku terapiju zahtijeva veliki broj hospitalizovanih. U toku jučerašneg dana evidentirano je 12 prijema.

Nažalost, bilježimo i dva smrtna slučaja, radi se o osobama starije životne dobi sa komorbiditetima, saopšteno je jutros na sastanku Kriznog štaba Bolnice. U protekla 24 sata u Bijeljini je registrovano  60  novozaraženih virusom korona. Epidemiološka situacija u Bijeljini je i dalje veoma ozbiljna.

U FBIH 1.088 novozaraženih i pet preminulih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđen je 321 novi slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ističu kako se ljudi svih starosnih doba mogu zaraziti koronavirusom, zbog čega apeluju na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete stručnjaka i nadležnih institucija.

Ekstrakt iz kore ploda hercegovačkog nara mogao bi biti štit koji bi spriječio ulazak virusa korona u organizam čovjeka, jer se u laboratoriji pokazalo da djeluje, a to treba da potvrde i klinička ispitivanja. Da bi nar, kao jedna od četiri biblijske biljke, koja se još naziva i “eliksirom mladosti”, mogao pomoći u prevenciji virusa korona, pokazalo je istraživanje tima banjalučkog Medicinskog fakulteta.

– Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo, ispričao je Škrbić za “Glas Srpske”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *