Korona virus u BiH: Preminulo pet osoba, 246 novozaraženih /VIDEO/

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata prijavljeno 118 novozaraženih koronavirusom, a umrle su dvije osobe – iz Višegrada i Modriče.

U posljednja 24 sata testirano je 488 osoba.Radi se o 57 muških i 61 ženske osobe, od kojih je 16 mlađe, 77 srednje i 25 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 25 osoba je iz Banjaluke, 10 iz Gradiške, devet iz Doboja, po osam iz Zvornika i Kozarske Dubice, sedam iz Bijeljine, po šest iz Istočne Ilidže i Mrkonjić Grada, po pet iz Modriče i Teslića, po tri iz Gacka, Istočnog Novog Sarajeva i Šipova.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radi komercijalna testiranja na virus korona, a cijena PCR testa je 200 KM. Međutim, kako navode iz ove zdravstvene ustanove, razmatra se spuštanje cijena komercijalnih testiranja.Privatne laboratorije rade isključivo serološke testove i zbog toga imaju nižu cijenu testiranja, rekli su u Institutu za javno zdravstvo.Do sada je, kako su istakli, urađeno 3.593 tesiranja u Republici Srpskoj.

U Federaciji BIH 128 je novozaraženih lica od 919 testiranih  uzoraka,a prijavljena su tri smrtna slučaja .

Najviše novozaraženih ponovo ima Kanton Sarajevo čiji kapaciteti izolatorija u Podhrastovima su skoro popunjeni.Iz Kriznog  štaba  Kantona Sarajevo tvrde da situacija u Kantonu Sarajevo još uvijek nije zabrinjavajuća.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar jučer su testirana 304 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 13 i to: četiri iz Mostara, osam iz Konjica i jedno iz Čapljine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *