Korisnici Sberbanke nemaju razlog za brigu, obje banke likvidne

Udruženje banaka BiH saopštilo je da građani – korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banjaluka nemaju razloga za brigu, jer su obje izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizovane i vrlo likvidne.

Iz ovog udruženja su naglasili da građani ne treba da brinu , jer ruskog elementa u obje Sberbanke u BiH više nema, s obzirom na to da su agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta.

Ovom odlukom prekinuta je veza s ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Evrope neće imati nikakav uticaj na rad Sber banaka u BiH.

Obje Sberbanke u BiH su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizovane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost, navode iz Udruženja.

Direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle rekao je da su svjesni, da razumiju nervozu i strah građana u situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o ličnoj bezbjednosti.

“Sve banke u BiH, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano u skladu sa regulativom BiH, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa”, istakao je Kutle.

On je naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka BiH pozdravilo je blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor BiH.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *