Korak bliže nultoj stopi, a dalje od ukidanja akciza

Za uvođenje nulte stope poreza na hranu postignuta je saglasnost na sjednici još jedne komisije, dok bi ukidanje akciza na gorivo moglo dodatno da bude prolongirano jer nije usvojen amandman da taj namet bude ukinut na mjesečnom nivou.

Ti zakoni na nivou BiH predloženi su kao odgovor na inflaciju još u februaru, a nakon više od pola godine neizvjesno je da li će ti akti dobiti zeleno svjetlo. I juče su održane sjednice komisija na čijem su dnevnom redu bili ovi zakoni.

Zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH za usaglašavanje ovih zakona juče je usaglasila tekst izmjena Zakona o PDV-a i to da bude uvedena nulta stopa poreza na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu. Na ostale proizvode primjenjivala bi se dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

– Na sjednici komisije glasali smo o mojim amandmanima i to da nulta stopa bude na hranu, a viša od 22 odsto na luksuz, a drugi se odnosio na vrijeme primjene zakona. Oba amandmana su usvojena. Prvi jednoglasno, dok je drugi usvojen sa četiri glasa za, jednim protiv, a jedan član je bio suzdržan – rekla je “Glasu Srpske” delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Taj zakon usvojen je u Domu naroda, ali i amandman Majkićeve da bude uvedena nulta stopa poreza na hranu, zbog čega je akt na kraju završio na usaglašavanju. Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o postizanju identičnog teksta izmjena Zakona o PDV-u naći će se i na sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za 30. avgust.

Na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH raspravljano je juče i o ukidanju akciza na gorivo. Na sjednici su usvojene izmjene zakona o ukidanju akciza na gorivo, ali nije amandman da taj namet bude ukinut na mjesečnom nivou sa mogućnošću daljeg produženja.

– Taj zakon predložio je SDP. Oni su iz zakona u potpunosti izbrisali akcize na naftu, zauvijek. Pored toga, naveli su da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci, te da nakon toga Savjet ministara isti zakon može produžiti za još tri mjeseca. Ne može Savjet ministara o tome odlučivati, nisu oni zakonodavac. To je nezakonit zakon, njime se pravi haos. Moj amandman se odnosio na to da se akcize ukinu mjesečno sa mogućnošću daljeg produženja, što je i zaključak Narodne skupštine RS – rekla je Majkićeva koja je i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda.

Navela je da će na sjednici Doma naroda, koja je zakazana za 29. avgust, a na čijem su dnevnom redu i izmjene zakona o akcizama koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet, iznijeti koje sve posljedice nosi pomenuti akt ako prođe na sjednici.

– Zakon o ukidanju akciza na gorivo ide ponovo na izjašnjavanje u Domu naroda. Ako na sjednici prođe i moj amandman da budu akcize ukinute na mjesečnom nivou, sa mogućnošću daljeg produženja, onda se ponovo mora organizovati usaglašavanje – podvukla je Majkićeva.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *