Kontrole prometa obavljanih “brzom poštom”

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH od danas će vršiti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet “brzom poštom” zbog sumnje da nije prijavljivan kompletno ostvareni promet.

Pojačane kontrole provodiće se na području cijele BiH, većim ili manjim intenzitetom do kraja avgusta, saopšteno je iz UIO.

Veliki broj obveznika u BiH znatan dio svog prometa ostvaruje tako da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge “brzih pošta”.

Na osnovu urađenih analiza UIO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, a u kontrolama će biti utvrđeno stvarno činjenično stanje, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a ostvarila su promet, naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH, na godišnjem nivou iznad 50.000 KM.

Ta lica su morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Pored toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

UIO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom period vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *