Kombi prevoz rak-rana međunarodnog transporta

Autoprevoznici u Srpskoj jedva su se oporavili nakon zatvaranja granica zbog pandemije virusa korona, a njihovi stari znalci, kombi prevoznici, su se već vratili i radom na crno nastavili da im preotimaju putnike.

Prema podacima Inspektorata RS, inspektori su nedavno na području Banjaluke pronašli četiri vozila koja su nelegalno prevozila putnike.

– Na terenu su identifikovane trase nelegalnog prevoza, lokacije na kojima se ukrcavaju putnici, te vozila i osobe koji vrše nelegalan prevoz. Najčešće je riječ o kombi vozilima koja su u privatnom vlasništvu i vrše prevoz sa adrese na adresu po dogovoru – kazali su u Inspektoratu RS dodajući da je republička saobraćajna inspekcija pojačala kontrole kako bi suzbila tu vrstu prevoza. Osim što je sporno ostvarivanje putničkih prava, kažu u Inspektoratu, građani rizikuju i svoju bezbjednost ako se odluče da na put krenu sa prevoznikom koji nije registrovao svoj posao.

– Sporna je i bezbjednost putnika, jer ni vozač ni vozilo ne posjeduju potrebne licence, niti postoji evidencija o radnom vremenu vozača i obaveznim pauzama imajući u vidu da duga vožnja može prouzrokovati mentalno i fizičko opterećenje vozača – istakli su u Inspektoratu RS.

Iako se radi na rješavanju ovog problema, prevoznici u Srpskoj su saglasni da to nije dovoljno. Direktor kompanije “Neobas” u Banjaluci Nemanja Buha kazao je za “Glas Srpske” da skoro u 90 odsto slučajeva kombi prevoznici pogađaju međunarodni prevoz putnika.

– Nelegalni prevoz je rak-rana međunarodnog prevoza. Podaci sa terena pokazali su da ispred našeg autobusa koji putuje za Beč ili Cirih ide od 10 do 20 kombija. Najgore je što ovo traje godinama pa su građani ubijeđeni da su oni registrovani prevoznici – istakao je Buha.

Naglasio je da je potrebno više inspektora u ovoj oblasti s obzirom na obim posla koji imaju i zbog činjenice da ovi prevoznici rijetko imaju ustaljeno mjesto polaska te ih je teže pronaći. Problem je, dodaje on, i nekoordinacija inspekcija i granične policije.

Ni semberski prevoznici se još nisu oporavili od posljedica pandemije, a kombi prevoznici im već stvaraju probleme. Direktor preduzeća “Semberija transport” u Bijeljini Pantelija Mitrović kazao je da je posao slabo išao čak do juna.

– Najviše mi smeta što nadležni organi ne znaju kako da iskorijene problem nelegalnih prevoznika. U takvom prevozu su nerijetko skuplje karte, ali prema našim saznanjima, građani pristaju na to jer ih oni voze od adrese do adrese – kazao je Mitrović. On je dodao da putnici zaboravljaju prednosti registrovanih i samim tim provjerenih autoprevoznika.

– Naši autobusi saobraćaju redovno, svaki putnik je osiguran kupovinom autobuske karte, da ne govorimo o čestim tehničkim pregledima autobusa i redovnoj kontroli naših vozača – istakao je Mitrović dodajući da je legalni prevoz sigurniji.

Upućeni su istakli da kombi prevoznici najčešće primaju putnike koji idu u Austriju, Sloveniju i Švajcarsku, izbjegavajući Njemačku.

Direktor preduzeća “Union Bričić” iz Lončara Mišo Bričić kazao je da je to zbog činjenice da su njemački zakoni veoma rigorozni.

– Sa ovog područja rijetko idu u Njemačku jer im prijete velike kazne ukoliko ih njihova kontrola uhvati u nelegalnom prevozu putnika – rekao je Bričić dodajući da su putovanja kombi prevozom dominantna na relacijama prema Austriji, Švajcarskoj i Sloveniji.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *