Iz saobraćaja isključena četiri vozila

Republička saobraćajna inspekcija intenzivirala je kontrole na suzbijanju nelegalnog prevoza lica, te su u proteklim danima iz saobraćaja isključena četiri vozila za koja je utvrđeno da su obavljala nelegalnu djelatnost prevoza.

Iz Inspektorata Republike Srpske je saopšteno da je vožnja prekinuta, da su ova vozila isključena iz saobraćaja, te da im je oduzeta potvrda o registraciji i registarske oznake.

Operativnim radom inspektora na terenu identifikovane su trase nelegalnog prevoza, lokacije na kojima se ukrcavaju putnici, te vozila i lica koja vrše nelegalan prevoz, a najčešće je riječ o kombi vozilima koja su u privatnom vlasništvu i vrše prevoz sa adrese na adresu po dogovoru.

Iz Inspektorata Srpske apeluju na građane da usluge prevoza koriste isključivo kod registrovanih prevoznika, koji vožnju započinju sa registrovanih stanica na kojima je po zakonu dozvoljeno ukrcavanje putnika.

“Korištenjem nelegalnog prevoza, putnici se izlažu riziku od prekidanja vožnje u toku inspekcijske kontrole, zbog čega neće moći nastaviti putovanje. Putnici tada dolaze u neprijatnu situaciju da moraju tražiti alternativne vidove legalnog prevoza, što produžava samo putovanje i dovodi do kašnjenja u dolasku na konačno odredište”, navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata su napomenuli da nelegalni prevoznici ne izdaju karte putnicima, koje po zakonu predstavljaju dokaz o zaključenom ugovoru između putnika i prevoznika i služe kao dokaz osiguranja u slučaju otkaza prevoza ili drugih nepredviđenih okolnosti.

“U takvim slučajevima putnici ne bi mogli tražiti zaštitu svojih prava jer ne posjeduju dokaz o izvršenoj usluzi”, navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata upozoravaju i da je upitna bezbjednost putnika, jer ni vozač, ni vozilo ne posjeduju potrebne licence, niti postoji evidencija o radnom vremenu vozača i obaveznim pauzama, imajući u vidu da duga vožnja može prouzrokovati mentalno i fizičko opterećenje vozača.

Kontrole se provode uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a punu podršku ovim aktivnostima dalo je i resorno ministarstvo, kao i poslodavci koji legalno rade, izmiruju obaveze prema državi i radnicima, a kojima nelegalni prevoznici predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.