Klimatske promjene utiču i na zdrave i na bolesne

Klimatske promjene utiču i na zdrave i na oboljele, posebno od hroničnih bolesti, zbog čega se savjetuje da se prati biometeorološka prognoza i postupa u skladu sa preporukama, izjavila je Srni načelnik Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić.

Posebno su ugroženi hronični bolesnici, najviše oboljeli od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i bolesnici sa mentalnim oboljenjima.

Stanetićeva je navela da nagle temperaturne promjene teško podnose i pacijenti oboljeli od hroničnih respiratornih bolesti, kao što su bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća, kod kojih može doći do pogoršanja simptoma osnovne bolesti.

Pacijentima oboljelim od mentalnih poremećaja nagle promjene vremena izazivaju povećanu anksioznost, razdražljivost, depresivnost, te lošu koncentraciju.

Stanetićeva je istakla da pojedinci koji nemaju zdravstvenih tegoba mogu osjećati uticaj promjena vremena u smislu pojave umora, malaksalosti, glavobolje, razdražljivosti i nesanice.

“Tokom toplog vremena i izrazito povišene temperature vazduha, da bi se organizam hladio, dolazi do širenja krvnih sudova, što izaziva pad krvnog pritiska praćen omaglicama, nesvjesticama i u težim situacijama gubitkom svijesti”, pojasnila je Stanetićeva.

Stanetićeva je napomenula da se oboljeli od hroničnih bolesti, sa simptomima pogoršanja osnovne bolesti, učestalije javljaju u ambulante porodične medicine zbog tegoba koje imaju.

Kako bi bio smanjen nepovoljan uticaj klimatskih promjena, Stanetićeva savjetuje prikladno oblačenje, u skladu sa trenutnom temperaturom vazduha.

“U slučaju izrazito visoke temperature vazduha treba smanjiti boravak na otvorenom u toku najtoplijeg dijela dana, od 10.00 do 17.00 časova, zaštititi glavu šeširima ili kapama, nositi naočare i koriste kremu za kožu sa visokim zaštitnim faktorom, pogotovo na otvorenim dijelovima tijela s ciljem prevencije obolijevanja od raka kože”, podsjetila je Stanetićeva.

Ona je rekla da je neophodno u organizam unositi dovoljne količine tečnosti, odnosno oko dva litra vode dnevno, dok se savjetuje i boravak u prirodi, osim za pacijente koji imaju alergije.

Preporučuje se i umjerena fizička aktivnost u prirodi, ali ne u toku najtoplijeg doba dana.

Pacijentima oboljelim od hroničnih bolesti savjetuje se da redovno koriste preporučenu kontinuiranu terapiju, a u slučaju potrebe za korekcijom doze lijeka da se obavezno konsultuju sa ljekarom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *