Kleveta i uvreda ulaze u Krivični zakonik, predviđene kazne od više hiljada KM /VIDEO/

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece. U Krivični zakonik RS ulaze kleveta i uvreda, kazne su teške više hiljada maraka.

Krivičnim zakonikom Srpske već je propisano da se vrši poseban registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, ali je u zakonu bilo nedoumica kada je riječ o mjestu stanovanja tih lica – rekao je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović nakon sjednice Vlade.

Vlada Srpske je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Kada je u pitanju uvođenje uvrede i klevete u Nacrt zakona, Bukejlović je rekao da onaj ko uvrijedi ili kleveće drugoga kazniće se sa novčanom kaznom.

Izjavio je da nisu predviđene zatvorske kazne za klevetu, te da se “samo” uvode visoke novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti. Gonjenje za ova djela se preduzimaju po prijedlogu oštećenog, rekao je Bukejlović dodajući da ove izmjene “ne mogu ugroziti slobodu govora.”


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *