Kinesku robu mijenjaju turskom

Drastičan skok cijena transporta robe iz Kine, a samim tim i povećanje cijena repromaterijala, natjerao je mnoge domaće kompanije u Republici Srpskoj da se prilikom uvoza sirovine okrenu i drugim tržištima, poput Turske i Italije.

Da bi nesmetano nastavili poslovne procese, mnogi privrednici su se umjesto Dalekog istoka morali snaći na drugim tržištima za nabavku repromaterijala, što potvrđuje i portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

– Tražili su u stvari alternativna i bliža tržišta – naveo je Blagojević.

Vlasnik i direktor fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić kaže da su cijene transporta robe iz Kine i do deset puta veće.

– Evidentno je da se kompletan transport sporije odvija, pa nam sve teže i sporije stižu repromaterijali – navodi Bubić, čija firma, kako kaže, oko 90 odsto repromaterijala nabavlja iz Italije.

Ističe da su veoma malo repromaterijala do sada i uvozili iz Kine, ali da će se skok cijena transporta iz te zemlje svakako odraziti i na njihovo poslovanje.

– U posljednje vrijeme počeli smo neke repromaterijale uvoziti iz Turske, koja se pokazala kao veoma praktična zemlja, sa brzim rokovima prilikom isporuke, a kvalitet joj je odgovarajući – istakao je Bubić.

Bubić dodaje i da njihovoj firmi u neku ruku i odgovara to što su skočile cijene transporta robe iz Kine, jer proizvode radni i zaštitni program obuće, koji je do sada bio ugrožen niskim cijenama kineske robe.

– Kako je poskupio transport i proizvodi iz Kine, naša roba se sve više traži – navodi Bubić.

Dodaje da u idućem periodu treba očekivati i poskupljenja robe u Srpskoj.

– Svako poskupljenje transporta i repromaterijala vuče za sobom novo poskupljenje, tako da je neminovno da će se odraziti na cijene naših usluga – poručuje Bubić.

Direktor kompanije za proizvodnju obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević kaže da oni materijal potreban za proizvodnju svojih artikala, osim iz Kine, uglavnom nabavljaju iz Paragvaja, Australije i Koreje.

– Istina je da su cijene transporta robe iz Kine enormno skočile, pa je Turska postala alternativa, ali tu se “javlja” i Italija. Međutim, veliki broj evropskih firmi ima problem i zbog nedostatka dogovorenih količina, pa se miksaju transporti, jer je usporen protok robe iz Azije – naveo je Pazurević.

I on ističe da se poskupljenje transporta iz Kine odražava na cijene proizvoda, te će na jesen, kada prođe sezona odmora, kako kaže, sigurno doći do korekcija cjenovnika.

Istorijski izvoz

Turska je, kako pokazuju analize, ostvarila istorijski izvoz u ovoj godini, a samo u aprilu vrijednost je iznosila 18,8 milijardi dolara. Stručnjaci kažu da turska industrija bilježi vrhunce uporedo sa višestrukim skokom cijene transporta robe iz Kine, nestašicom brodskih kontejnera, nedavnom blokadom Sueckog kanala i pojačanim kontrolama i zastojem zbog globalne epidemije virusa korona.

(Glas Srpske)

__________________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.