Kazna od 400 do 1200 KM: Prosjačenje na ulicama Bijeljine /VIDEO/

Prema nekim podacima, na ulicama Bijeljine nalazi se oko šezdesetoro djece koja su svakodnevno izložena prosjačenju. Po Zakonu o javnom redu i miru  prosjačenje je prekršaj za koji su propisane kazne od 400 do 1200 maraka, a na području PU Bijeljina za šest mjeseci ove godine zabilježeno je 14 takvih prekršaja.

U Bijeljini se, uprkos akcijama i upozorenjima nadležnih, na ulicama često mogu vidjeti djeca koja prose, najčešće romske nacionalnosti . Prosjačenje je jedan od najtežih, ali i najprisutnijih oblika eksploatacije djece, a policija kontinuirano preduzima mjere na njegovom sprečavanju, navode iz PU Bijeljina.

Istraživanje provedeno u Bijeljini prošle godine pokazalo je da je za vrijeme pandemije koronavirusa u porastu broj djece na ulici koja prosjače. Iz udruženja Otaharin navode da je na ulicama Bijeljine oko šezdesetoro djece koja svakodnevno prose. Mahom su to djeca romske nacionalnosti. Po Zakonu o javnom redu i miru  prosjačenje je prekršaj za koji su propisane kazne od 400 do 1200 maraka. Oni koji su uključeni u prosjačenje i ako se desi da budu opomenuti da to ne rade ili ako plate novčanu kaznu za taj prekršaj, često ponovo nastave da prose.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je  od 28. juna do 2. jula  sprovodilo kampanju “Stop prosjačenju” kojoj je cilj jačanje svjesti o značaju zaštite dječijih prava i upoznavanje građana sa rizicima i opasnostima po djecu izloženu prosjačenju. Iz Policijske uprave Bijeljina su pozvali građane da prijave prosjačenje na broj telefona 122 kako bi policijski službenici preduzeli predviđene mjere, sankcionisali počinioce prekršaja i na taj način sprečili širenje eksploatacije djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.