Karitas Švajcarske za socijalno ugrožene porodice /VIDEO/

Predstavnici Karitasa Švajcarske donirali su vaučere za 150 socijalno ugroženih porodica iz Bijeljine čiji je položaj dodatno iskomplikovan posljedicama globalne pandemije virusa korona, a korisnici će novčana sredstva moći da iskoriste za kupovinu hrane i higijenskih proizvoda u naredna tri mjeseca.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović pojasnio je da je Gradska uprava posredstvom Centra za socijalni rad dostavila Karitasu spisak 50 ugroženih porodica, a da je 100 romskih porodica izabralo Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin”.

– Ovo je nastavak dobre saradnje Grada Bijeljina i Karitasa Švajcarske. Uz pomoć Vlade Švajcarske, Karitas će dodijeliti tromjesečne vaučere za 150 korisnika iz Bijeljine, za april, maj i jun. Mjesečno će za ove potrebe donirati oko 12.000 konvertibilnih maraka, odnosno 35.775 KM za sva tri mjeseca – naveo je Jović.

On je istakao da Grad Bijeljina sa Karitasom Švajcarske ima dugogodišnju saradnju kada je riječ o stambenom zbrinjavanju Roma i zapošljavanju ove populacije.

– Gradska uprava, Karitas i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno su obezbijedili 450.000 KM za izgradnju stambene zgrade sa šest stanova za Rome, a ovih dana trebalo bi da bude završena fasada. Raduje me i to što smo zajednički, dok sam radio pri Ministarstvu, obezbijedili još 484.000 KM za drugu takvu zgradu u Bijeljini. Romi koji tu budu živjeli, imaće i posao u prvom socijalnom preduzeću „Agroplan”, u čijem je osnivanju učestvovao „Otaharin”. Ovo je rijedak primjer socijalne uključenosti Roma u svakodnevni život i tako ćemo i nastaviti – poručio je Jović.

Predstavnik Karitasa Švajcarske u BiH Bakir Omukić naglasio je da je vrijednost vaučera različita i da zavisi od broja članova porodica kojima će biti dodijeljeni.

– Porodice koje imaju do dva člana dobiće vaučer vrijednosti 50 KM, a višečlane do 125 KM. Taj iznos biće im obezbijeđen za maj, april i jun, za šta je Vlada Švajcarske u cijeloj BiH ukupno izdvojila 440.000 KM – rekao je Omukić.

Izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin” Dragan Joković čestitao je slavu svima koji obilježavaju Đurđevdan i dodao da je inicijativa Karitasa Švajcarske pokazala da najugroženije romske porodice imaju na koga da se oslone.

– Za dodjelu vaučera postojali su određeni kriterijumi – da su to porodice koje nemaju zaposlene članove ili, recimo, one porodice koje primaju socijalnu pomoć. Sredstva će biti transparentno podijeljena, izabrani korisnici moći će da podignu vaučere i obave kupovinu u prodavnicama koje su ranije izabrane, a ovom prilikom bih želio da se zahvalim Karitasu i na dosadašnjoj pomoći u uspostavljanju prvog socijalnog preduzeća u BiH i postavljanju plastenika u kojem danas Romi zarađuju za život. Imamo i štand na pijaci, trenutno prodajemo organsku jagodu, i pozivam sve građane da kupuju kod nas i tako pomognu dalje zapošljavanje Roma, njihovo stambeno zbrinjavanje, a zatim i školovanje najmlađih – naveo je Joković.

Karitas Švajcarske obezbijedio je interventnu pomoć za oko 2.000 domaćinstava u BiH, odnosno za 6.000 lica, za april, maj i jun 2020. godine zbog globalne pandemije kovida-19. Pomoć je, prije svega, namijenjena osobama sa invaliditetom i hroničnim bolestima, penzionerima, samohranim roditeljima i etničkim manjinama, poput Roma, koje su pogođene isključenošću iz društva.

Pomoć Karitasa Švajcarske, koja je podržana od Vlade ove zemlje i privatnim donacijama, biće upućena u sljedeće gradove i opštine u BiH: Bijeljinu, Višegrad, Novo Goražde, Rudo, Čajniče, Foču, Pale, Kakanj, Zenicu, Zavidoviće, Vogošću, Ilijaš, Hadžiće, Ilidžu i četiri opštine Grada Sarajeva – Novo Sarajevo, Novi Grad, Centar i Stari Grad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *