Srbija – Epidemija jenjava ali neke mjere ostaju /VIDEO/

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da to što će biti ukinuto vanredno stanje ne znači promjenu čitavog svijeta.

Kako je rekao, do sada smo se ponašali tako da smo sprečavali kontakte, a sada se to zove izbjegavanje kontakata, naročito za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je rekao da je on lično skeptik i da ne misli da uz ovolike mjere i sprečavanje kontakta imamo prokuženu populaciju.

Predrag Kon je istakao da još nije donijeto rješenje o otvaranju granica i da će se vjerovatno tražiti da budu testirani oni koji ulaze u zemlju. Mjere karantina ili izolacije će zavisiti od rezultata testa.

Zamjenica Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će epidemija koronavirusa u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti kovid 19.

Skupština Srbije razmatrala je danas ukidanje vanrednog stanja, a na početku zasjedanja narodni poslanik iz Dveri Boško Obradović je duvao u pištaljku u skupštinskoj sali. Njemu su izrečene dvije opomene i udaljenje. Služba za održavanje reda ga je izvela iz sale.

Pošto Obradović nije htio da izađe iz sale, određena je pauza od 20 minuta tokom koje je služba izvela narodnog poslanika.  Dok su ga udaljavali, Obradović je držao zastavu Srbije koja je bila iza mjesta predviđenog za predsjedavajućeg.

Predsjednica  Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su se u Srbiji, prema mišljenju struke, stekli uslovi da bude ukinuto vanredno stanje i istakla da je to važno i za ekonomski oporavak i razvoj države.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/, koji je bio najavljen za 14. maj, odgođen je do otvaranja granica kada će svi arhijereji moći da prisustvuju, rečeno je Srni u Patrijaršiji SPC u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *