Lopare: Slava opštine i pomen majevičkim junacima /VIDEO/

U čast Svetog Georgija – krsne slave opštine Lopare ove godine nije održana tradicionalna svečana sjednica lokalnog parlamenta, izostao je i niz kulturnih i sportskih događaja, a nije bilo ni masovnih okupljanja povodom “Đurđevdanskih svečanosti”.

U Hramu pokrova Presvete Bogorodice u Loparama je služena liturgija, osveštano slavsko žito i slomljen slavski kolač.

Namjesnik tuzlanski, protojerej-stavrofor Stevo Jović sa sveštenstvom služio je danas na krsnu slavu opštine Lopare – Đurđevdan pomen za 242 poginula borca sa Majevice koja su u odbrambeno-otadžbinskom ratu svoje živote položila za temelje Republike Srpske.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je ovogodišnja proslava Đurđevdana skromnija nego inače.

“Ove godine Dan i krsnu slavu opštine proslavljamo u skladu sa situacijom koja nas je zadesila, bez svečane akademije i ručka, samo sa najvažnijim dijelom – sa parastosom i lomljenjem slavskog kolača”, rekao je Savić.

Savić je svim stanovnicima Lopara čestitao Dan i krsnu slavu opštine u nadi da će sljedeći Đurđevdan biti proslavljen onako kako je slavljen prethodnih godina.

Kum ovogodišnje slave bio je Slobodan Pavlović, koji je u Loparama izgradio javnu česmu i za danas je bilo predviđeno svečano otvaranje, ali zbog situacije sa pandemijom to je odgođeno za bolje dane.

Parastosu, koji je služen kod spomenika “Junacima Majevice”, prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo i predstavnici Boračke organizacije.

Nakon parastosa položeno je cvijeće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *