U godini suše ista sudbina soje i kukuruza; Koje sorte i hibride treba sijati ? /VIDEO/

Šaroliko stanje kukuruza među različitim hibridima u oglednim poljima Semberije, pokazuje sliku stanja ove ratarice na ovom području u teškoj i sušnoj godini.

Prinosi će biti manji, ali će kvalitet zemlje, pravilno primjenjena agrotehnika, rokovi sjetve i navodnjavanje pokazati svoje prednosti pa uprkos izgubljenom proizvođači će iz ove godine izvući i određene pouke.

Sjetvu u prvoj dekadi aprila praktikuje i domaćin Ilija Lazić. Stanjem u svojim ataraima kao i u oglednom polju gdje su zasijane 43 sorte kukuruza je zadovoljan, pa očekuje i solidne prinose.

Klimatski uslovi će jasno je i poljoprivrednicima natjerati mnoge da mijenjaju način pristupanja ovom poslu, navodnjavanje je kažu najpoželjnija potreba, ali investicija košta.

Bila je ovo prilika da stanje hibrida na jednom mjestu ocijene i semberski ratari. Ogledi pružaju mogućnost kažu za nova saznanja uz razmjenu iskustava. Agrotehnika i odabir hibrida odradili su  svoje i na imanju Đorđa Vakčića.

Ipak na nekim zemljištima ni potpuna agrotehnika nije uspjela usljed vrelih ljetnih dana sačuvati biljke.

Nije Dragiša zadovoljan ni stanjem soje, ova se uljarica ove godine naročito borila sa sušom i napadom grinje.

Na parcelama Miloša Stojanovića u Velinom Selu stasava ogledno polje soje. Miloš soju sije već desetak godina na dvadesetak hektara ali stanje ove godine kaže nije dobro. Proizvodnja je veoma zahtjevna u odnosu na uzgoj kukuruza i pšenice.

Otkup i cijena soje su zagarantovani u bližem okruženju ali se na ovakvoj godini ne isplati raditi, biće kaže Miloš pokriveni samo troškovi. Ipak od soje neće odustati.

U Srpskoj se bilježi iz godine u godinu povećanje površina pod sojom ipak još uvijek te površine nisu na zavidnom nivou jer je soja nepravedno zapostavljena, a sa stručne strane gledano ova je kultura u plodoredu veoma značajna. Ove godine sudbina kukuruza i soje zbog uticaja suše je veoma slična.

Višemilionska sredstva uložena su u izgradnju sistema za navodnjavanje širom Srpske, značajna ulaganja realizivana su i u Semberiji što je na brojnim imanjima spasilo prinose ove godine. Investiranje u zalivne sisteme biće nastavljeno, kažu u resornom ministarstvu.

U poljoprivredi proizvodni ciklusi gotovo i ne stoje, uveliko se poljoprivrednici pripremaju i za jesenje radove. Stanje na tržištu repromaterijala nije sjajno ali je od velikog značaja kažu što je dinamika isplate podsticaja na zavidnom nivou. Do sada je prema poljoprivrednicima plasirano oko 41 odsto sredstava koja su predviđena agrarnim budžetom.

Ogledna  polja kukuruza i soje u Semberiji postavljena su u organizaciji ministarstva poljoprivrede i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *