Kamioni sa humanitarnom pomoći stigli u Tursku

Humanitarna pomoć Republike Srpske, koju je obezbijedila Vlada i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za narod Turske poslije razornih zemljotresa, stigla je danas u Istanbul i uručena je Crvenom polumjesecu Turske, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Humanitarnu pomoć danas su uručili predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske, koji su u prethodna četiri dana predvodili konvoj od 20 kamiona sa 430 tona različite pomoći.

“Ova vrijedna donacija veća od 1,4 miliona KM uručena je danas Crvenom polumjesecu Turske”, rekao je generalni sekretar Crvenog krsta Rajko Lazić.

Lazić je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću za ukazanu priliku da Crveni krst Republike Srpske bude dio ove velike humanitarne akcije.

Prema njegovim riječima, Crveni krst Republike Srpske imao je veliku odgovornost da bezbjedno i efikasno dopremi donaciju Vlade Republike Srpske za narod Turske.

On je rekao da su posebno počastvovani humanim gestom i srdačnošću predstavnika Crvenog polumjeseca Turske i pripadnika turske granične policije pri ulasku i tranzitu kroz zemlju do Istanbula.

foto: Srna

Lazić je dodao da veliku zahvalnost duguju i predstavnicima predstavništvima Crvenog polumjeseca Turske u BiH za odličnu koordinaciju i logističku podršku tokom putovanja, kao i bugarskog Crvenog krsta koji su pružili veliku podršku njihovoj delegaciji na tranzitu kroz njihovu zemlju, te zaposlenima u graničnoj policiji Bugarske za nesmetan i efikasan prelazak državne granice bez dodatnih zadržavanja.

On je naveo da Crveni krst Republike Srpske uspješnom realizacijom ove akcije nastavlja da gradi i unapređuje postojeću odličnu saradnju sa Crvenim polumjesecom Turske, ali i da ispunjava osnovnu misiju da sprečava i olakšava ljudsku patnju, štiti život i zdravlje i da obezbijedi poštovanje ljudskog bića, naročito u vrijeme ovakvih prirodnih katastrofa kakav je zemljotres.

Delegaciju Crvenog krsta Republike Srpske, koja je predvodila humanitarni konvoj, do Istanbula su predstavljali potpredsjednik Crvenog krsta Republike Srpske Jasmina Bukejlović, koordinator programa priprema i odgovor na katastrofe Gordana Ostojić.

Snažni zemljotresi pogodili su Tursku 6. februara, a broj poginulih premašio je 45.000 ljudi. Potresi su se osjetili i u susjednim zemljama, najviše u Siriji, u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ljudi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *